Mainos

Kuumailmapallolennolla tutkittiin tuhkahiukkasia

Tutkijat ovat havainneet kuumailmapallolla ilmassa merkkejä tulivuorenpurkauksesta peräisin olevista hiukkasista.

Ilmatieteen laitoksen, Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat toteuttivat kuumailmapallolennon illalla Jyväskylässä.

Pallo nousi viiden kilometrin korkeuteen. Noin 2,5 kilometrin korkeudessa havaittiin sekä pieniä että isoja hiukkasia. Hiukkasten määrästä ja kemiallisesta koostumuksesta saadaan tarkemmat tiedot kuitenkin vasta myöhemmin. Ilmatieteen laitos on välittänyt tiedot lentoviranomaisille.

Lentojen tavoitteena on tutkia ilmakehän alimmassa viidessä kilometrissä olevia pienhiukkasia ja niiden ominaisuuksia.

- Havainnot ovat tieteellisesti erittäin mielenkiintoisia. Ne auttavat myös varmentamaan leviämismallien ja kaukokartoitusmenetelmien tuloksia sekä arvioimaan mahdollisia lentoliikenteelle aiheutuvia riskejä, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Lauri Laakso.

Ilmatieteen laitoksen SILAM-mallin laskelmien mukaan Suomen päällä on tällä hetkellä Islannin tulivuoresta peräisin olevia hiukkasia, joten havainnot tukevat mallin laskelmia. Mallien mukaan määrät ovat kuitenkin pieniä ja vastaavat kaupunkien keskustoissa mitattavia pienhiukkaspitoisuuksia.

Kaikki Suomen lentorajoitukset on poistettu ja lentokentät avattu. Uusia rajoituksia ei tämänhetkisten tietojen perusteella ole luvassa.

(MTV3)

Kaikki tuhkapilveen liittyvät uutiset täällä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.