Mainos

Kuuma kirjasyksy käynnistymässä suurin odotuksin

Kuumin kirjasyksy on alkanut ja kirjat ovat puheenaiheita harva se viikko. Vaikka kustantamojen saneerausuutisia julkistetaan jatkuvasti, kirjamyyntiin se ei tunnu suuresti vaikuttavan. Kaunokirjamyynti on jopa hienokseltaan viime vuotta edellä, ja kirjaväki uskoo tietokirjojen kirivän myyntiä loppuvuoteen mennessä. Kaiken kaikkiaan tarjonta on monipuolista ja lähes kaikki kärkikirjailijamme julkaisevat tänä vuonna.

Paljon hittejä

Kirjakaupat ennustavat syksyn kirjamyynnin nostavan vuoden 2009 kokonaismyynnin lähelle viime vuoden tasoa. Syksyn myydyimpiä kirjauutuuksia ovat vanhat bestselleristit. Jari TervonKoljatti-romaania myytiin muutamassa päivässä julkaisemisen jälkeen 26 000 kappaletta. Muita varmoja suosikkeja ovat Ilkka RemeksenIsku ytimeen, Laila Hirvisaaren Pihkovan kellot ja Kjell WestönÄlä käy yöhön yksin.

Myös syksyn tietokirjatarjonta on mielenkiintoinen: John Simonin Koneen ruhtinas – Pekka Herlinin elämä nousi puheenaiheeksi ja myytiin heti hetkellisesti loppuun. Mauno SaarenHaavikko niminen mies on herättänyt paljon kohua jo ennen julkaisua ja kiinnostaa varmasti lukijoita. Matti Simolan toimittama Suojelupoliisin historia, Ratakatu 12, yllätti kustantajan, kun sitä myytiin nopeasti 7000 kappaletta.

Syksyn myynniltä odotetaan paljon

Kaunokirjojen myynti sujui alkuvuoden aikana hyvin, ja menekki oli taantumasta huolimatta viime vuotta parempi. Sama koskee pokkareita, joiden myyntimäärät ovat selvässä kasvussa. Sen sijaan oppikirjojen, tietokirjojen sekä lasten- ja nuortenkirjojen myynti on ollut selvästi viime vuotta vaisumpaa. Nuorten puolella selkeä syy on Harry Potter-sarjan loppuminen.

-Kokonaisuudessa kirjakauppojen kirjamyynti oli kesäkuun lopussa noin 10 prosenttia viime vuotta jäljessä. Kaikkien kirjojen, sanomalehtien ja paperitavaran kauppaa harjoittavien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kesäkuun lopussa – käsittäen sekä kirjojen että muiden tuotteiden myynnin – oli laskenut 9,2 prosenttia viime vuodesta. Uskon syksyn monipuolisen ja lukijoita kiinnostavan kirjatarjonnan kuitenkin parantavan myyntitilannetta huomattavasti, arvioi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

Suomessa oli heinäkuun lopussa 236 laajan valikoiman kirjakauppaa, joissa pienimmissä oli myynnissä 2300 ja suurimmissa reilusti yli 5000 eri teosta.

Verkkokirjakauppojen myynnin osuuden arvioidaan olevan Suomessa noin 5-10 prosenttia kirjojen kokonaismyynnistä. Verkkokaupan myynnin kasvua Suomessa on hidastanut mm. kattava kirjakauppaverkosto, kirjakauppojen monipuolinen kirjatarjonta sekä mahdollisuus tilata myymälään myös niitä kirjoja, joita ei hyllystä heti löydy. Monet suomalaiset kirjanystävät haluavat myös suosia omaa paikallista kirjakauppaa.

Katso Terhi Hyvärisen juttu (Seitsemän uutiset 2.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.