Mainos

Kuuma ilma jumittaa ilmastoneuvotteluja

YK:n ilmastoneuvottelut Qatarin Dohassa ovat venyneet jo lähes vuorokauden yliajalle. Tänään neuvottelut ovat keskittyneet "kuumaan ilmaan" eli ylimääräisiin päästöoikeuksiin.

Muutamat maat kuten Puola, Venäjä ovat vaatineet, että ne voivat siirtää Kioton päästövähennyssopimuksen ensimmäiseltä kaudelta ylijääneet päästöoikeudet ensi vuoden alussa alkavalle toiselle kaudelle. Ylijäämäoikeuksien turvin näiden maiden ei tarvitsisi käytännössä vähentää omia hiilidioksidipäästöjään. Ne voisivat myös myydä käyttämättömiä päästöoikeuksiaan muille.

- Kovimmat kiistat on täällä käyty "kuumasta ilmasta" ja sen lisäsynnyn leikkaamisesta. EU on joutunut jopa soittelemaan pääkaupunkeihin ja herättelemään valtionpäämiehiä, jotta ratkaisuun päästäisiin. Tämä kysymys on viivästyttänyt neuvotteluja viimeiset kolme, neljä tuntia, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma Dohasta.

Loppuistunnon alkamista odotetaan

Yöllä neuvottelijoita valvotti kehitysmaille tärkeä kirjaus ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista ja menetyksistä.

- Tekstiehdotuksessa viitataan siihen, että tulevaisuudessa voidaan perustaa jokin instituutio ratkaisemaan tätä kysymystä. Kirjaus on ympäripyöreä, mutta Yhdysvallat on vastustanut sitä kiivaasti, kertoo Vihma.

Kioton päästövähennyssopimuksen toisen kauden pituudeksi on sovittu kahdeksan vuotta eli se alkaa ensi vuoden alusta ja kestää vuoteen 2020. Uusia päästövähennyksiä ei kuitenkaan vaadita Kioton toiseen kauteen osallistuvilta mailta. Päästövähennystavoitteita tarkastellaan uudelleen vuonna 2014.

Nyt Dohassa odotetaan loppuistunnon alkua.

- Jotkut sanovat, että se voi sujua nopeastikin, jos "kuumasta ilmasta" saadaan sovittua. Minä uskoisin, että tässä menee vielä ainakin 4-5 tuntia, arvioi Vihma.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.