Mainos

Kuuma ilma haastaa torikauppiaat

Helleaalto on osoittautunut haasteelliseksi torimyyjille, kun kylmälaitteet kuluttavat sähköä ja sulakkeetkin saattavat palaa liian kovassa kuormituksessa. Kuumuuden vuoksi tuotteita on myös vaikeaa asettaa esille hyviin paikkoihin, sillä terveystarkastajat kieltävät tuotteiden sijainnin suoraan auringossa.

Joensuun toreilla kiertävä terveystarkastaja Tanja Juvonen kertoo, että torikauppiaiden hygieniaan tai kylmälaitteisiin liittyen huomautuksia on annettava viikoittain. Näin kertoo myös Kuopiossa tarkastuksia tekevä elintarviketarkastaja Arja Kervinen:

- Puutteita havaitaan useimmiten hygieniassa, eli tasot ovat epäpuhtaita tai käsien pesu unohtuu. Säilytyslämpötiloissakin on myös usein puutteita, Kervinen listaa.

Eviran ylitarkastaja Miia Piipari-Luukkonen kertoo, että yleisesti ottaen Suomen ruokakojut ovat hyvällä tasolla.

- Meille ei ole tänä kesänä ilmoitettu mistään tapauksesta, jossa meiltä asti tarvittaisiin lausuntoja joistain räikeistä tapauksista, Piipari-Luukkonen sanoo.

Piipari-Luukkosen mukaan yksi ongelma toreilla on kylmälaitteiden ylitäyttö.

- Kun jääkaapit ovat liian täynnä, kylmälaitteet lämpenevät huomattavasti, ja saattaa tulla tilanne, että lämpötila ei ole vaadittavilla asteilla.

Kervinen sanoo kuitenkin, että kokeneet torikauppiaat osaavat huolehtia siitä, ettei suuria virheitä pääse syntymään.

- Myyjät ottavat helleaikaan kerrallaan myyntiin vain pieniä eriä ruokaa. Esimerkiksi Kuopiossa hyvin myyvät paistetut muikut haetaan viereisestä kauppahallista, eikä niitä oteta suuria varastomääriä helteeseen lämpenemään, Kervinen selventää.

Asiakkaat tärkeä apu virheiden ilmiantamisessa

Kuntien ja kaupunkien toritarkastuksia hankaloittaa se, että työntekijöissä on kesäisin resurssipulaa. Koska kaikki ovat lomalla, tarkastukset saattavat romahtaa yhden työntekijän niskaan, eikä silloin voi ehtiä joka paikkaan.

- Kesät ovat kuitenkin torimyynnin sesonkiaikaa, joten viikoittaisista tarkastuksista pyritään pitämään kiinni, kertoo joensuulainen Juvonen.

Pääasiallisesti kauppiaat ovat joka tapauksessa ne, jotka omasta kojustaan huolehtivat. Heidän on ilmoitettava terveystarkastajille laitteiden lämpötiloista, samoin kuin siitä, miten he pitävät huolta kriteerit täyttävistä olosuhteista.

Sekä Juvonen että Kervinen toivovat, että asiakkaat olisivat tarkkoina ja ilmoittaisivat havaitsemistaan räikeistä puutteista torimyyjien myyntiolosuhteissa. Näin asiaan voidaan puuttua ja voidaan välttyä pahimmassa tapauksessa ruokamyrkytyksiltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.