Mainos

Kuulostaa oudolta, mutta totta: Suomelle maksetaan velkaantumisesta

Suomi huutokauppasi ensimmäisenä euromaana viisivuotisia valtionlainojaan negatiivisella korolla.

Joukkovelkakirjan koroksi asettui iltapäivän huutokaupassa -0,017 prosenttia.  

Huutokaupassa velkakirjoja ostettiin noin miljardilla eurolla. Uutistoimisto Reutersin tilastojen mukaan Saksan viisivuotisia velkakirjoja on myyty jälkimarkkinoilla negatiivisella korolla, mutta huutokaupoissa euromaiden yhtä pitkiä valtionlainoja ei ole aiemmin myyty negatiivisella korolla.  
  
Mutta miten ihmeessä Suomen valtion joukkovelkakirjoja kaupattiin negatiivisella korolla?  

-Euroopan taloustilanne vaikuttaa, kun deflaatio uhkaa. Euroopan keskuspankki on ottanut ennennäkemättömät elvytystoimet käyttöön ja painanut korkotason alhaiselle tasolle. Se heijastuu myös Suomen korkoihin, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich sanoo.  
  
Mitä negatiivinen korko tarkoittaa?

 -Suomi jää voitolle, kun kyseessä on velkakirjan myynti. Sijoittajat maksavat Suomen valtiolle enemmän kuin valtio maksaa aikanaan takaisin. Voi sanoa, että sijoittajat osallistuvat Suomen budjettivajeen rahoitukseen.  
  
Miksi juuri Suomi voi myydä valtionlainojaan negatiivisella korolla?  

-Suomi sattui ensimmäisenä myymään velkakirjojaan tilanteessa, jossa korot ovat näin alhaalla. Toki Suomi on lähellä kärkeä, mutta ei aivan kärjessä. Kun ei ole näköpiirissä merkittävää korkojen nousua, hyvin todennäköisesti myös muissa maissa nähdään viisivuotisten valtionlainojen huutokauppoja negatiivisella korolla.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.