Kuulonhuoltoliitto: Rokkikonserteissa valtavia meluylityksiä

Rokkikonserttien melu ylittää säännönmukaisesti 85 desibelin riskirajan. Joissakin konserteissa riskiraja ylittyi pahimmillaan yli 2000 prosenttia.


Tämä selviää Kuulonhoitoliiton ja Suomen Tinnitusyhdistyksen viime kesänä ja syksyn aikana rockfestivaaleilla ja konserteissa tekemistä mittauksista. Jopa tuhansien prosenttien riskirajan ylitykset selittyvät sillä, että kun desibelitaso nousee 85 dB:n rajan jälkeen kolme desibeliä, meluylitys nousee 100 prosenttia.

Kuulonhuoltoliiton mukaan kehitys on kuitenkin menossa parempaan suuntaan, sillä ensimmäisistä, kesällä -97 tehdyistä mittauksista, musiikin äänenpaineet on saatu laskemaan keskimäärin 10 desibeliä. Toissa kesänä rockfestivaalien järjestäjät antoivat miksaajille suosituksen, ettei äänenpainetason keskiarvo saa ylittää 110 desibeliä.

-Koska festareille tullaan usein jo puoliltapäivin ja siellä ollaan yömyöhään, pitäisi äänenpainetaso laskea 100 desibelin paikkeille, toteaa muusikko Kauko Saari Tinnitusyhdistyksestä. Korvatulppien tai kuppisuojainten käyttö on tietenkin paras keino torjua desibelien hyökkäykset korvakäytäviin.

Kuulonhuoltoliiton ja Tinnitusyhdistyksen mukaan kovaäänisten hajasijoittamisellakin voitaisiin tehdä paljon. Viime kesänä mm. Ruisrockissa ja Helsingin Kaivopuiston konserteissa tehtiin näin, ja kokemukset olivat hyviä. Ulkoilmakonsertteja haitallisempia ovat telttojen ja hallien äänekkäät musiikkitapahtumat. Kun sisätilojen konserteissa mitattuihin keskimääräisiin desibeliarvoihin lisätään 10 desibeliä, ollaan lähempänä totuutta.

Yksi lääke sisätilakonserttien meluongelmiin olisi kovaäänisten ripustaminen kattoon. Tällöin turvarajaa jäisi riittävästi ja äänikin kuuluisi tasaisemmin joka paikkaan. Miksaajien olisi myös kiinnitettävä enemmän huomiota bassotaajuuksiin. Yleisin melun aiheuttama ensioire on tinnitus eli korvien soiminen, josta kärsii pysyvästi 10 prosenttia suomalaisista. Toistuva melulle altistuminen saattaa vähitellen ja huomaamatta aiheuttaa myös korjaamattoman kuulovaurion.

Klassinen musiikki petollista

Konserttimelu ei kuitenkaan ole pelkästään rockmuusikoiden ongelma. Jossain mielessä asia on jopa päinvastoin.

-Rockmuusikot pystyvät halutessaan sentään suojautumaan melulta korvatulpilla. Klassisen musiikin kohdalla asia on toisin, koska suojia ei voi käyttää, Saari toteaa. Saaren mukaan klassisen musiikin soittajat saavatkin nykyisin enemmän kuulovammoja kuin rockmuusikot.

Klassisen musiikin konserteissa yleisö on kuitenkin melko hyvin suojassa. Saaren mukaan klassinen musiikki on silti meluominaisuuksiltaan varsin petollista.

-Klassinen musiikki kuulostaa puolet hiljaisemmalta kuin vastaavalla tasolla soitettu rockmusiikki. Tämä on mittauksilla itse todettu, Saari kertoo. Saaren mukaan erityisessä vaarassa ovat kirkkomuusikot.

-Urut soivat todella kovaa ja kirkoissa on varsin "kova" akustiikka, Saari toteaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat