Kuuloliitto: Hyvät kuulokkeet säästävät korvia

Kannettavat musiikkisoittimet ovat monipuolistuneet, halventuneet ja samalla saavuttaneet tavoitteensa. Niiden myynti on ollut räjähdysmäisessää nousussa jo pitkään. EU:n kuluttajansuojakomiossaarin mukaan jopa sata miljoonaa EU-kansalaista kuunetelee päivittäin musiikkia kannettavilla soittimilla ja korvakuulokkeilla.

Euroopan Unionin tiedekomitean tuoreen lausunnon mukaan jatkuva kovaääninen kannettavien musiikkisoittimien kuuntelu voi vaurioittaa kuuloa.

Kuuloliitto on EU:n kanssa samoilla linjoilla. Suomessa kannettavien rokkimasinoiden vaikutusta kuuloon ei ole virallisesti tutkittu, mutta Unionin tutkimus pitää hyvinkin paikkansa ja antaa oikeanlaista osviittaa asiasta, sanoo Kuuloliiton tiedottaja Annette Fagerström.

Fagerström myöntää, että musiikki liittyy usein kuulon ongelmiin. Eivät kuitenkaan pelkästään kannettavat soittimet.

- Sen lisäksi on muu vapaa-ajanmelu, joka vaikuttaa tilanteeseen. Voi olla musiikkiharrastus tai käydään esimerkiksi paljon konserteissa, festivaaleilla ja ravintoloissa. Mukaan tulee myös ympäristö- ja muu melu. Kuormitusta tulee melualtistukseen paljon, Fagerström muistuttaa.

Satsaa laitteisiin

Kuuloliiton mukaan yksi avaintekijä kannettavien laitteiden kuuntelussa on satsaaminen laadukkaisiin kuulokkeisiin.

- Nappikluulokkeita paremmat ovat nämä kuppikuulokkeet, jotka tulevat korvan päälle. Silloin kun kuunnellaan esimerkiksi bussissa tai ulkona liikkuessa, ei tarvitse sitä äänenvoimakkuutta kääntää niin suurelle, Annette Fagerström sanoo.

Kuuloliitto muistuttaa, että korvien tilannetta voi parantaa helpoimmin rajoittamalla kovaäänisen musiikin kuuntelun aikaa.

Tyypillisin suureen melualtistuksen jälkeinen ongelma on tinnitus. Vuosien varrella, hitaasti ja huomaamatta kuulo myös saattaa pidemmällä aikavälillä alentua merkittävästi.

- Melulla on muitakin vaikutuksia kuin kuulon heikentyminen. Ympäristömelu voi aiheuttaa ärtyneisyyttä, väsymystä ja keskittymiskyvyn heikentymistä, Fagerström kertoo.

Suomessa suositellaan, että äänen voimakkuuden tulisi musiikin kuuntelussa ja muussa kovaa ääntä aiheuttavassa toiminnassa pysytellä alle 85 desibelissä.

Lue myös:

    Uusimmat