Kuukausia maan alla - kestääkö Chilen kaivosmiesten psyyke?

Chilessä loukkuun jääneet kaivostyöläiset ovat joutuneet kestämään kovia sekä fyysisesti että henkisesti viimeisten reilun kahden viikon aikana.

Kaivosmiesten terveydentilaa tarkkaileva lääkärin mukaan miehet ovat fyysisesti yllättävän hyvässä kunnossa olosuhteisiin nähden. Lähes kolme viikkoa maan alla ei lääkärin arvion mukaan ole saanut myöskään kaivosmiesten mieltä järkkymään pahoin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan pelastushenkilöstö ei ole kuitenkaan paljastanut kaivostyöläisille, että heidän pelastamisensa saattaa kestää jopa neljä kuukautta, sillä tunneliin porattavan kuilun rakentaminen on valtava projekti.

Asiantuntijoiden mukaan äärimmäisen tärkeää kaivostyöläisten psyykkeen kannalta on se, että he jaksavat pitää yllä positiivista henkeä ja uskoa itse omaan selviytymiseensä.

- Maan alla loukussa olevien kaivosmiesten mielenterveys voi alkaa järkkyä, mikäli he menettävät toivonsa selviytymisestään, sanoo psykologi Jennifer Wild Lontoon King's College -yliopiston kliinisen psykologian laitokselta.

Wild painottaa, että toivon menettäminen maan alla saattaa aiheuttaa vakavia posttraumaattisia stressioireita myös siinä vaiheessa, jos ja kun kaivosmiehet pääsevät aikoinaan ulos vapauteen.

- Loukussa oleville miehille on jatkuvasti painotettava sitä, että heidät tullaan pelastamaan, ja heidän on itse uskottava siihen, korostaa Wild The Guardian -lehdessä.

"Yhteys ulkomaailmaan tärkeä"

Kiinan kaivosonnettomuuksiin perehtynyt turvallisuusasiantuntija Dave Feickert toteaa, että toimivan yhteisön ja yhteishengen luominen 700 metrin syvyydessä voi auttaa kaivosmiehiä selviytymään koettelemuksestaan.

Feickertin mukaan jo nyt on tullut esiin positiivisia viitteitä siitä, että miehet tulevat pärjäämään maanalaisessa vankilassaan.

- Heitä johtaa hyvin kokenut kaivosmies, 63-vuotias Mario Gómez. Gómezin kirjoittama viesti maan päällä oleville pelastusyöntekijöille oli sävyltään positiivinen. Gómezista voi olla suuri tuki ja turva hänen vähemmän kokeneille kollegoilleen, Feickert pohtii.

Pelastajat ovat onnistuneet saamaan miehiin puheyhteyden kaivostunneliin poratun reiän kautta. Tämä on Feickertin mukaan merkittävä asia miesten jaksamisen kannalta.

Suunnitelmissa on saada maan alle myös videotarvikkeita, joiden avulla miehet voisivat olla yhteydessä pelastajiin ja lähiomaisiinsa.

"Ihminen kestää ihmeitä"

Kaivosonnettomuudesta selvinneellä australialaisella Todd Russellilla on kova luottamus chileläisten kaivostyöläisten selviytymiseen.

Russell jäi vuonna 2006 loukkuun maan alle, kun maanjäristys romahdutti kaivoksen Tasmaniassa. Russell vietti toisen kaivostyöläisen kanssa kaksi viikkoa loukussa lähes kilometrin syvyydessä.

Russellin mukaan kaksikko selvisi piinasta, koska he luottivat toinen toisensa tukeen.

- On ihmeellistä, mitä kaikkea ihminen voikaan kestää. Me selvisimme, koska emme luopuneet toivosta, ja tuimme toisiamme. Chileläiset kaivosmiehet ovat siitä onnekkaassa asemassa, että heitä on siellä 33 miestä. He saavat varmasti tukea toisistaan, Todd Russell arvioi BBC:n haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat