Mainos

Kuudesluokkalaisten äidinkielen taidot puutteellisia

Vaikka oppilaiden todistuksissa äidinkielen arvosanat ovatkin hyvät, numerot eivät vastaa todellista osaamista, kertoo Opetushallituksen raportti.

Suomalaiset nuoret ovat maaailman parhaita lukijoita. Näin todisti kansainvälinen Pisa-tutkimus. Tuore Opetushallituksen raportti antaa hyvin toisenlaiset arvosanat 6.luokkalaisten nuorten äidinkielentaidosta.

Lukeminen osataan kohtalaisen hyvin. Sen sijaan kirjoitustaidot varsinkin pojilla vaatisivat hyvinkin paljon lisäharjoitusta ja sitten kielentuntemuksen peruskäsitteissä on myös lisäopiskelun varaa.

6.luokan keväällä yleisin tyttöjen arvosana on 9 ja pojilla 8. Reilu 70 prosenttia oppilaista ansaitsee opettajien mielestä joko hyvät tai kiitettävät arvosanat. Opetushallituksessa ollaan toista mieltä.

Opetushallituksen raportin mukaan todellisuudessa vain reilut 30 prosenttia 6.luokkalaisista yltää hyvälle tasolle äidinkielessä. Taidot ovat yleisesti joko tyydyttäviä. Joka kolmas poika saa kouluhallituksen tutkimuksessa arvosanakseen nelosen.

Opetusneuvos Hannu-Pekka Lappalainen Opetushallituksesta sanoo, että hänen mielestään parasta kannustusta olisi todenmukainen arvostelu eli että arvosana vastaisi totuutta ja kannustaisi oppilasta opiskelemaan lisää.

Äidinkielenopetuksessa on koulujen välillä suuriakin eroja, mutta alueelliset erot ovat suhteellisen pienet.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.