Mainos

Kuudenväliset Korea-neuvottelut käyntiin varovaisen myönteisesti

Kuudenvälisiin neuvotteluihin osallistuvat Yhdysvallat, Etelä-Korea, Pohjois-Korea, Japani, Kiina sekä Venäjä. Kyseessä on neuvottelujen neljäs kierros.

Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa käsittelevät kuudenväliset neuvottelut ovat alkaneet Pekingissä varovaisen myönteisissä merkeissä. Ainakin ulospäin kiistan pääpukarit Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat antaneet sovittelevia lausuntoja.

Pohjois-Korean pääneuvottelija Kim Kye Gwan sanoi avauspuheenvuorossaan maansa olevan valmis tekemään Korean niemimaasta ydinaseettoman alueen.

Gwanin amerikkalaiskollega Christopher Hill puolestaan toisti, ettei Yhdysvalloilla ole hyökkäysaikeita.

- Me pidämme Pohjois-Korean suvereenisuutta tosiasiana. Yhdysvalloilla ei ole mitään aikomuksia hyökätä tai miehittää Pohjois-Koreaa, Hill sanoi.

Läpimurto vielä kaukana

Kovin monet eivät silti odota neuvottelujen tuovan läpimurtoa. Peruskysymyksissä osapuolet ovat nimittäin vielä kaukana toisistaan. Yhdysvallat vaatii Pohjois-Korean ensin romuttavan ydinaseohjelmansa, ja vasta sitten se saisi haluamansa sähköavun, turvatakuut ja paremmat ulkosuhteet.

Pohjois-Korea taas esittää toimintamallia, jossa se hylkäisi ydinaseiden tavoittelun, jos Yhdysvallat samanaikaisesti vetäisi ydinkärkensä Etelä-Koreasta ja muut neuvottelijamaat maksaisivat Pohjois-Korealle korvauksia. Yhdysvallat on kiistänyt, että sillä olisi ydinaseita Etelä-Koreassa.

Kyseessä on neuvottelujen neljäs kierros. Pohjois-Korea katkaisi neuvottelut viime vuonna ja on sen jälkeen ilmoittanut omistavansa ydinaseita.

Kuudenvälisiin neuvotteluihin osallistuvat Yhdysvaltain ja Koreoiden lisäksi Japani, Kiina ja Venäjä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.