Mainos

Kuuden tunnin työpäivästä hyviä kokemuksia

Kuva: Lehtikuva

Lyhennetty työaika on monissa Euroopan maissa havaittu hyväksi keinoksi vähentää sairauspoissaoloja ja pidentää eläköitymisikää.

Suomessa vasta muutama yritys käyttää mallia, jossa palkka maksetaan kahdeksan tunnin työstä, mutta työssä ollaan vain kuusi tuntia.

- Meillä se on toiminut hyvin. Tuottavuus on hyvä, kertoo toimitusjohtaja Jan Backman Fluid Bag Oy:stä.

Pietarsaaressa toimivan yrityksen työntekijät ovat tehneet jo kolmisen vuotta kuuden tunnin työvuoroja, mutta saaneet vähintään kahdeksan tunnin palkan, osittain tulospalkkauksen ansiosta.

- Ihmiset ovat ainakin tähän mennessä tykänneet ihan positiivista. Oikeastaan mitään negativista ei ole tullut, Fluid Bagin tuotantotyöntekijä Markus Vainionpää toteaa.

Sairauslomat vähentyvät

Kuuden tunnin työtä on tutkittu Suomessakin ja todettu sen parantavan työtehoa ja vähentävän sairauslomia. Tähän saakka työnantajaleiri on vierastanut ajatusta lyhyemmästä työajasta, mutta uudet kokemukset saattavat muuttaa kantoja.

Fluid Bagissa sairauslomat vähenivät radikaalisti muutoksen myötä. Backmanin mukaan etenkin rasituksesta johtuva sairastelu on vähentynyt.

Työntekijät uskovat, että lisääntynyt vapaa-aika saa jaksamaan paremmin myös töissä.

- Ihan järkikin sanoo, että työajan jälkeen jää vapaa-aikaa paljon enemmän ja perheellisillä jää lapsille paljon enemmän aikaa, Vainiopää pohtii.

Suomalaisten sairauspoissaolot ovat kasvaneet reippaasti kymmenessä vuodessa ja varhainen eläköityminen on lisääntynyt. Kuuden tunnin työ saattaa olla yksi keino lisätä henkilöstön jaksamista aloilla, joilla työ koetaan raskaaksi.

- Sillä on se merkitys, että ensinnäkin henkilöstö voi hyvin ja toiseksi se on motivoitunutta ja tekee parempaa laatua, toimitusjohtaja Backman summaa.

Katso Outi Airolan raportti Pietarsaaresta (Seitsemän uutiset 12.3.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.