Mainos

Kuuban tunnetuimmille toisinajattelijoille vankeutta

Kuuban neljä tunnetuinta toisinajattelijaa ja uudistusten vaatijaa tuomittiin eilisiltana Suomen aikaa pitkiin vankeusrangaistuksiin yllytyksestä kapinaan.

Mm. Kanada ja Yhdysvallat arvostelivat tuomioita jyrkästi. Kanada ilmoitti arvioivansa Kuuban-suhteensa uudelleen. Pisimmän tuomion, viisi vuotta, sai entinen hävittäjälentäjä Vladimiro Roca Antunez, 56, kommunistisen vallankumoussankarin Blas Rocan poika. Yliopistomies Felix Bonne Carcaces, 59, ja lakimies Rene Gomez Manzano, 55, saivat neljä vuotta ja talousasiantuntija Marta Beatriz Roque, 53, kolme ja puoli vuotta vankeutta.

Ryhmä suututti hallituksen avoimilla ja laajaa julkisuutta saaneilla mielipiteenilmaisuillaan vuosina 1996 ja 1997. Lehdessään La Patria es de Todos (Isänmaa kuuluu kaikille) he esittivät vakavia syytöksiä järjestelmää vastaan. Ryhmä pidätettiin heinäkuussa 1997, kun se oli lehdistötilaisuudessa arvostellut kommunistisen puolueen lokakuista edustajakokousta varten laadittua virallista asiakirjaa.

Neljän ryhmää syytettiin erityisesti yrityksistä häiritä vaaleja, ulkomaisten sijoittajien uhkaamisesta, taloutta koskevista valheista, tuen vastaanottamisesta Havannassa olevalta Yhdysvaltain ns. edunvalvontayksiköltä sekä yhteyksistä Yhdysvalloissa toimiviin presidentti Fidel Castron vastaisiin terroristiryhmiin. Tuomitut vakuuttivat syyttömyyttään ja sanoivat edustavansa vain rauhanomaista oppositiota yhden puolueen järjestelmässä.

Clinton vaati tuomittuja vapaiksi

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton arvosteli tuomioita ja vaati tuomittujen vapauttamista heti. -Olen syvästi pettynyt siihen, että Kuuban hallitus on tuominnut neljä rohkeaa ihmisoikeusaktivistia, Clinton kertoi kirjallisessa lausunnossaan. -He eivät tehneet muuta kuin pitivät kiinni oikeudestaan puhua vapaasti maansa tulevaisuudesta, vaatia hallitusta kunnioittamaan ihmisen perusoikeuksia ja vaatia Kuuban kansalle rauhanomaista siirtymistä demokratiaan, Clinton sanoi. -Heidät tuomittiin ilman oikeudenmukaista prosessia, suljetuin ovin. Pyydän Kuuban hallitusta vapauttamaan heidät heti, Clinton jatkoi. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright kehotti maailmaa tuomitsemaan vankeusrangaistukset ja kutsui tuomittuja toisinajattelijoita "innoittajiksi" ja "rohkeiksi johtajiksi".

Kanada arvioi suhteensa uudelleen

Kanadan pääministeri Jean Chretien sanoi olevansa pettynyt tuomioiden johdosta ja ilmoitti, että Kanada arvioi uudelleen kahdenväliset suhteensa Kuubaan. Kanada on Kuuban suurin ulkomainen sijoittaja ja se on myös ajanut "rakentavia" suhteita Castron hallitukseen. Chretien pyysi monien läntisten johtajien tavoin ryhmän armahtamista tavatessaan Castron vuonna 1997.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.