Kuuban parlamentti aloitti historiallisen istuntonsa

Kuuban parlamentti on aloittanut historiallisen istuntonsa, jossa nimitetään Fidel Castron seuraaja. Maan uudeksi presidentiksi nousee todennäköisesti hänen pikkuveljensä Raul Castro.

Fidel Castro ilmoitti tiistaina väistyvänsä lopullisesti presidentin ja armeijan komentajan tehtävistä. Fidel luovutti hallintovastuun väliaikaisesti veljelleen jo heinäkuussa 2006, jolloin hänelle tehtiin suolistoleikkaus.

Havannan kaduilla oli rauhallista, eikä kansalliskokouksen historiallinen istunto tuntunut hetkauttavan ihmisiä. Kukaan haastatelluista ei arvostellut Fideliä.

- Fidel oli mahtava, emme saa ketään toista hänen kaltaistaan, huokasi Carlokseksi esittäytynyt nelikymppinen mies.

- Itselleni tämä päivä on kuin mikä tahansa sunnuntai. En ole huolissani, koska kaikki jatkuu entisellään, hän sanoi kantaessaan paprikoita myyntiin Vedadon torilla.

Raul Castro on herätellyt keskustelua siitä, miten kaupankäyntiä pitäisi elvyttää. Myös tullimääräyksiä höllennettiin vähän aikaa sitten, jotta maahan saataisiin lisää autojen varaosia. Hän ei ole kuitenkaan ryhtynyt valmistelemaan talouden laajamittaista remonttia.

Raul väläytti viime kuussa lisäksi neuvottelemista Yhdysvaltain kanssa, kun presidentti George W. Bushin virkakausi päättyy. Bush on kiristänyt Kuuban vastaisia pakotteita ja matkustusrajoituksia.

Bushin hallinto arvioi puolestaan, että valta siirtyy Kuubassa vain diktaattorilta toiselle, "Pikku-Fidelille".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat