Mainos

Kuubalaiset odottavat paavia innolla

Paavi Johannes Paavali II saapuu myöhään tänäiltana historialliselle vierailulle Kuubaan. Paavi viettää Kuubassa viisi päivää edistääkseen katolisen kirkon asemaa maassa.

Jo lentokoneessa paavi kehotti Yhdysvaltoja muuttamaan Kuuban vastaisia pakotteitaan. Hän arveli myös, että vierailu saattaa muuttaa Kuuban ja Yhdysvaltain välisiä suhteita.

-Näyttää siltä, että Yhdysvalloissa ollaan hyvin kiinnostuneita paavillisesta vierailusta. Ehkä sekä Kuuba että Yhdysvallat odottavat parempia aikoja, paavi sanoi.

Paavi tapaa Havannassa mm. Kuuban presidentin Fidel Castron. Pyhä isä huomautti aikovansa ottaa vierailullaan esille mm. ihmisoikeuskysymykset. Kuuban katoliset toivovat, että paavin vierailu saa aikaan muutoksia viranomaisten suhtautumisessa uskontoon. Castro on kuitenkin vakuuttanut, etteivät vallankumouksen ihanteet häviä.

Paavi vaikutti ennen historiallista vierailuaan rentoutuneelta ja vastaili mielellään toimittajien kysymyksiin. Hän vitsaili mm. horjuvasta ja paljon kirjoitetusta terveydentilastaan. Paavin mukaan viestimet ovat oikeassa siinä suhteessa, ettei hänen kuntonsa enää ole sama kuin 19 vuotta sitten, jolloin hänet valittiin paaviksi. Kuuban-matka on 77-vuotiaan paavin 81. ulkomaanmatka valintansa jälkeen vuonna 1978. Johannes Paavali II on historian eniten matkustellut paavi.

Monet maanpaossa olleet kuubalaiset palasivat kotimaahansa ennen paavin vierailua. Havannan José Marti -lentokentällä saatiin eilen ja tänään todistaa monta herkkää kohtausta, kun perheenjäsenet näkivät toisensa vuosikausien tauon jälkeen. Maanpakolaiset eivät olleet ainoita, jotka valmistautuivat huolella paavin vierailuun. Virallinen päivälehti Granma omisti paavin matkalle koko etusivunsa.

Havannan lisäksi paavi vierailee Kuubassa ollessaan Santa Clarassa, Camagueyssa ja Santiagossa. Vierailu päättyy sunnuntaina juhlamessuun Vallankumouksen aukiolla Havannassa.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.