Kuubalaiset elokuvat valokeilassa Tampereen lyhytelokuvajuhlilla

Kuubalainen elokuva tarkastelee maan oloja kriittisesti, mutta tiukalla budjetilla. Kuubalainen elokuva on ollut teemana Tampereen kansainvälisillä lyhytelokuvajuhlilla tällä viikolla.

Kuuba on koko Latinalaisen Amerikan elokuvan kannalta merkittävä maa; siellä sijaitsee elokuvakoulu, johon tullaan opiskelemaan kauempaakin. Dokumenttielokuvan perinne on pysynyt vahvana: sen juuret ovat 60-luvulla, missä vallankumouksen jälkeinen aika synnytti uutta, poliittista elokuvaa ja sai nuoret tekijät liikkeelle.

- Monet heistä halusivat elokuvantekijöiksi, mutta eivät ehtineet opiskella, koska heidän piti kuvata sitä, mitä maassa parhaillaan tapahtui, kertoo elokuvakriitikko Carlos Galiano.

Nykyelokuva suhtautuu täkäläisen tarkastelijan silmin yllättävänkin kriittisesti yhteiskuntaan ja sen ongelmiin.

- Tällaisia asioita käsitellään ihan avoimesti. ja monessa elokuvassa näkee, että kuubalaiset eivät ole tyytyväisiä siihen, mitä vallankumous on antanut, kertoo Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso.

Jotain kuitenkin jää Kuubassa kertomatta, ja syyt ovat usein taloudelliset. Pitkiin elokuviin on aina löydettävä ulkomaista rahoitusta; niitä valmistuu nyt vain muutama vuodessa. Tampereen lyhytelokuvajuhlilla vieraileva kuubalaisohjaaja Arturo Sotto on tästä huolissaan: hän pelkää, että kuvaamatta jäävien elokuvien mukana haihtuvat myös muistikuvat tästä ajasta.

- Jos lapseni kysyy minulta kymmenen vuoden kuluttua, mitä 90-luvulla tapahtui, millaista elämä oli vuosituhannen alussa, voin kertoa, mutta en voi näyttää sitä, Sotto pohtii.

Tampereen lyhytelokuvajuhlilla Soton tuotannosta näytettiin kaksi vuotta sitten valmistunut dokumentti Habana Abierta. Elokuva kertoo Madridista Havannaan palaavista kuubalaismuusikoista.

Tampereen lyhytelokuvajuhlat jatkuvat vielä huomiseen saakka.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat