Kuuba vapauttaa 52 poliittista vankia

Kuuba aikoo vapauttaa ison osan poliittisista vangeistaan. Ensimmäisessä erässä vapaus koittaa viidelle toisinajattelijalle, ja tulevien kolmen, neljän kuukauden aikana 47 muulle. Vapautukset ovat seurausta paitsi kansainvälisestä paineesta ennen kaikkea Kuuban katolisen kirkon ja Kuuban johdon neuvotteluista. Kuuban katolinen kirkko on viime aikoina terästäytynyt juuri ihmisoikeusasioissa.

Vapautettavat kuuluvat niin sanottuun Mustan kevään vankeihin, kaikkiaan 75 toisinajattelijaan, jotka saivat vuonna 2003 vankeustuomiot, joiden pituus vaihtelee 6:n ja 28 vuoden välillä.

Yksi vankien puolisoista, Naiset valkoisissa -ryhmän aktivisti Laura Pollan sanoo yllättyneensä vapautettavien vankien suuresta määrästä. Hän toivoo, että nyt on otettu ensi askel kohti vapautta ja oikeaa demokratiaa.

Kuuba on joutunut yhä selkeämmin kansainvälisen painostuksen kohteeksi. Vaikka Kuuban johto vakuuttaa, että se ei tee myönnytyksiä painostuksen vuoksi, nyt tapahtuva toisinajattelijoiden vapautus on maan historiankin valossa merkittävä ja kaikkein laajin maan nykyisen johtajan Raul Castron valtakaudella.

Erään arvion mukaan Kuubassa on nyt runsaat puolentoista sataa poliittista vankia ja jos nyt neuvotellut vapautukset toteutuvat, heitä jää enää satakunta. Se on kaikkein pienin määrä koko sosialistisen Kuuban historian aikana.

Neuvottelujen viime vaiheessa mukana ollut Espanjan ulkoministeri Miguel Angel Moratinos sanoo, että nyt ollaan uuden aikakauden kynnyksellä ja sopimus antaa kaikki mahdollisuudet ratkaista lopullisesti koko poliittisten vankien ongelma. Kuuban hallitus on hyväksynyt ehdotuksen, jonka mukaan kaikki vapautettavat vangit ja heidän omaisensa saavat halutessaan matkustaa Espanjaan.

Neuvoteltu sopimus sisältää myös sen, että toisinajattelijat saavat pitää omaisuutensa ja maasta lähtijät halutessaan myös vierailla Kuubassa. Nämäkin ovat täysin ennennäkemättömiä asioita Kuuban poliittisia vankeja vapautettaessa.

Kuuba on edelleen Yhdysvaltain kauppasaarrossa. Presidentti Barack Obama on antanut ymmärtää, että saartoa voisi vähitellen löysätä - olettaen että Kuuba vapauttaa poliittisia olojaan.

Vankien vapautus on otettu myös Yhdysvalloissa varovaisen myönteisesti vastaan. Poikkeuksen muodostavat Yhdysvaltain kovimman linjan kuubalaisemigrantit. Kuubalaissyntyinen republikaanien kongressiedustajaa Ileana Ros-Lehtinen varoittaa menemästä Kuuban hallituksen lankaan ja sanoo, että Kuubaa on painostettava kunnes jokainen kuubalainen on vapaa.

Kuuba on joutunut arvostelun kohteeksi viime aikoina ennen muuta yhden syömälakossa olevan toisinajattelijan, 48-vuotiaan Guillermo Farinasin vuoksi. Kuukausien mittainen kiletäytyminen ravinnosta on vienyt hänet lähelle kuolemaa. Hän on nyt sanonut, että hän lopettaa syömälakkonsa, kun ensimmäiset viisi poliittista vankia todella vapautuvat. Poikkeuksellisesti Kuuban kommunistipuolueen virallinen lehti Granma on raportoinut Farinasin kohtalosta, mitä tarkkailijat pitävät vallanpitäjien keinona vaimentaa edes jonkin verran arvostelua, jos Farinas menehtyisi taistelussaan.

(MTV3- Reuters - AFP -APTN)

Katso Risto Puolimatkan juttu

Lue myös:

    Uusimmat