Kuuba keskeinen puheenaihe Santiagossa

Kuuba nousi keskeiseksi puheenaiheeksi Amerikan valtioiden huippukokouksessa Santiagossa viikonvaihteessa. Chilen pääkaupungissa pidettyyn kokoukseen osallistui 34 valtionpäämiestä ja pääministeriä.

Vaikka Kuuban asema ei ollut kokouksen virallisella asialistalla, nousi sen jättäminen kokouksen ulkopuolelle ja Yhdysvaltain Kuubaan kohdistama saarto toistuvasti esille.
-Kuuban kysymyksestä ovat puhuneet monet tässä kokouksessa ... monet ovat ottaneet sen esille käytäväkeskusteluissa, kertoi Kanadan pääministeri Jean Chrétien. Chrétien ilmoitti yllättäen eilen Santiagossa, että hän matkustaa itse "lähipäivinä" vierailulle Kuubaan. Kanada isännöi seuraavaa Amerikan valtioiden huippukokousta vuonna 2001, ja jo nyt on alkanut keskustelu, pitäisikö Kuuba kutsua tuolloin mukaan.

Yhdysvaltain edustajat vakuuttivat kuitenkin, että Kuuban kysymys ei ollut ollut merkittävästi esillä huippukokouksessa. Yhdysvallat on ylläpitänyt 36 vuotta taloussaartoa Fidel Castron johtamaa kommunistista Kuubaa vastaan. Huippukokouksen päätöspäivänä tänään oli määrä hyväksyä "Santiagon julistus". Siinä maat lupaavat käydä tarmokasta taistelua köyhyyttä, korruptiota ja huumekauppaa vastaan sekä parantaa läntisen pallonpuoliskon maiden koulutusoloja. Samoin luvataan aloittaa neuvottelut Alaskasta Tulimaahan ulottuvan vapaakauppa-alueen muodostamiseksi. Tämän maailman laajimman, 800 miljoonan ihmisen vapaakauppa-alueen on määrä toteutua vuonna 2005.

Amerikan maat yhdessä huumeita vastaan

34 Amerikan valtion johtajat sopivat muodostavansa yhteisen huumeiden vastaisen elimen. Yhteistyöneuvottelut alkavat jo ensi kuussa Washingtonissa, Yhdysvaltain viranomaiset ilmoittivat eilen. Käytännössä huumeiden vastaisesta työstä vastaisi Amerikan valtioiden yhteistyöjärjestö OAS. Sen tehtävänä olisi arvioida ja raportoida, miten huumeiden vastainen työ etenee jäsenvaltioissa. Yhdysvaltain republikaanit saattavat vastustaa hanketta.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan uusi järjestely korvaisi 12 vuotta vanhan järjestelmän. Yhdysvaltain apu muille Amerikan valtioille on siinä kytköksissä niiden huumeiden vastaisen työn etenemiseen. Moni Latinalaisen Amerikan maa on vastustanut nykyistä käytäntöä siksi, että sen on katsottu jättävän huomiotta huumeiden kysynnän Yhdysvalloissa ja rankaisevan muita maita. Maailman laajimmat huumemarkkinat ovat Yhdysvalloissa.

Kama Sutra ei kelvannut Clintonille

Kaksi argentiinalaista toimittajaa ojensi Yhdysvaltain presidentille Bill Clintonille Kama Sutra -kirjan huippukokouksessa. Seksiskandaalien koettelema Clinton ojensi kuitenkin pikaisesti takaisin tämän intialaisen seksioppaan. Clinton, joka usein pysähtyy juttelemaan väkijoukon kanssa, sai kirjan toimittajilta ollessaan poistumassa valtionpäämiesten yhteiskuvaustilaisuudesta. Argentiinalaiset tv-toimittajat tekevät ohjelmaa, jossa yritetään saattaa poliitikot noloihin tilanteisiin kameran edessä. Clinton vilkaisi teoksen kansikuvan syleilevää pariskuntaa ja ojensi kirjan kiireesti takaisin.

Ryhmäkuvan ottaminen puolestaan kesti tavallista kauemmin, koska Argentiinan presidentti Carlos Menem ei saapunut ajoissa paikalle. Muut presidentit ja pääministerit odottelivat Menemiä useita minuutteja ja alkoivat sitten taputtaa käsiään kun tämän nolon näköisenä kiiruhti paikalle.

Lue myös:

    Uusimmat