Mainos

Kuuba haluaa pitää kiinni kommunismista

Kuuban kommunistit kokoontuvat huomenna harvinaiseen puoluekokoukseen, jonka tarkoituksena on pelastaa kuubalainen kommunismi. Keinoina ovat taloudelliset uudistukset ja johdon nuorennusleikkaus.

Kokous on tärkein sitten vuoden 1975, jolloin ensimmäinen puoluekokous hyväksyi neuvostotyyppisen valtiojärjestelmän luomisen Kuubaan.

Presidentti Raul Castron mukaan synkeä taloustilanne on sysännyt Kuuban kommunismin kuilun partaalle. Sosialistisesta järjestelmästä ei silti luovuta vaan se on määrä säilyttää uudistusten avulla.

- Joko muutamme kurssia tai uppoamme, hän sanoi joulukuussa.

Kokous aikoo hyväksyä jopa 300 uudistusta. Niihin sisältyy valtion työpaikkojen, valtionapujen ja valtion menojen leikkaaminen. Yksityiselle sektorille raivataan tilaa ja yrittäjät saavat oikeuden esimerkiksi palkata omia työntekijöitä.

On historian ironiaa, että Kuuba vahvistaa uudistukset samaan aikaan kun maassa juhlitaan Sikojenlahden maihinnousun 50-vuotisjuhlaa. Yhdysvaltojen tukeman vallankumousyrityksen torjuminen on Kuuban kommunistijohdon suuri historiallinen voitto.

Kuubalaiset tarvitsevat tilaa

Uudistukset tulevat tarpeeseen, sillä kuubalaisen keskipalkka on 14 euroa kuussa. Johto toivoo, että valtion leivistä irtisanotut työllistävät itse itsensä.

Sallittuja yrittäjyyden ja itsetyöllistymisen muotoja on nyt 178 - kuubalaiset saavat toimia esimerkiksi suutareina, hierojina tai ravintolatyöntekijöinä. Monille tuottaa kuitenkin vaikeuksia hankkia jostakin työkalut, joiden avulla bisneksen saisi käyntiin. Myös palveluista maksaminen tulee kalliiksi.

- Kulmilla on nyt viisi yksityistä ravintolaa, mutta eihän meillä ole varaa käydä niissä, sanoo Javier, 31.

Sikojenlahden veteraani Arcadio Gomez, 71, aikoo perustaa putkiliikkeen. Kahdeksan dollarin eläke ei riitä elämiseen.

- Monet ovat eläneet varastamalla. Pitsakauppias ostaa jauhonsa leipurilta, joka varastaa ne valtiolta. Nyt ihmisten täytyy alkaa maksaa lisenssimaksuja ja veroja. Katsotaan, miten Raul onnistuu, hän sanoo.

Myös valtion rakennusmies Abel suunnittelee omaa yritystä.

- Kaikki riippuu siitä, antavatko he meille tarpeeksi tilaa. Kuubalaiset tarvitsevat lisää tilaa.

Sukupolvi vaihtuu

Castron veljekset - Raul ja ex-presidentti Fidel - ovat ymmärtäneet, että viestikapula on aika siirtää eteenpäin.

- Tämän kongressin pitäisi olla viimeinen, johon suurin osa meistä vallankumouksen historialliseen sukupolveen kuuluvista osallistuu. Meillä on vain vähän aikaa jäljellä, sanoi Raul Castro joulukuussa.

Hän haluaa kuitenkin korjata virheet ennen kuin Kuuba luovutetaan seuraavalle sukupolvelle.

Lauantaina puolue valitsee sata uutta keskuskomitean jäsentä, jotka puolestaan valitsevat politbyroon ja sihteeristön. Fidel Castro luopuu virallisesti puoluejohtajan tehtävästä ja Raul Castro valitaan hänen tilalleen.

Kiinnostus kohdistuu ennen kaikkea Raulin kakkosmiehen ja keskuskomitean valintoihin, sillä heidän joukossaan voi olla Kuuban seuraava johtaja.

- Kannattaa tarkkailla uutta väkeä - jos sellaista nyt ilmestyy, sanoo Christopher Sabatini amerikkalaisesta Americas Society -järjestöstä.

- Tuon alueen poliittiset johtajat ovat osoittautuneet lähes geneettisesti kykenemättömiksi uudistumiseen sisältä käsin.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.