Kuu ja kevät auttavat jaksamaan Utsjoen kaamoksessa

Suomen eteläkärjessä Hangossa vuoden pimein päivä valkeni tänään puoli kymmeneltä aamulla. Päivän pituus on viittä vaille kuusi tuntia, huomenna jo hetken enemmän.

Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella yö sen sijaan on jatkunut jo lähes kuukauden. Aurinko laski marraskuun lopussa, jonka jälkeen siitä on näkynyt vain vihjeitä taivaanrannassa.

- Kello alkaa lähestyä puoltapäivää ja ulkona on tuollainen sinisenharmaa hämärä hetki, tosi kaunis kylläkin, maalailee Utsjoen kunnanjohtaja Matti Korkala.

Seuraavan kerran päivä valkenee 17. tammikuuta. Hämärä hetki puolilta päivin on lyhyt, mutta onneksi taivaalla on muitakin kappaleita kuin aurinko.

- Nyt on ollut täysikuu ja kirkkaita iltoja, se on luonut elämysmaailman tänne, Korkala jatkaa.

Utsjoen seurakunnan nuorisotyöntekijä Juha Reinola vahvistaa tiedon.

- Tunturissa näkee moottorikelkalla ajaa parhaiten kuun loisteessa tai tähtien tuikkeessa. Jos on valot päällä kelkassa, ei näe pitkälle, mutta kuun valossa näkee.

Ihmiset hidastuvat hämärässä

Vasta kolme viikkoa Utsjoen puikoissa ollut Korkala ei lähde arvailemaan kunnan virallisia kaamosmasennustilastoja mutta hän kokee, että utsjokelaisilla on kaamokseen käytännöllinen suhde. Pohjoisessa pimeys on päivänselvä juttu.

- Siihen ollaan varmasti paremmin totuttu kuin etelässä. Ei siitä täällä tehdä sellaista numeroa.

Sekä kunnanjohtaja että nuorisotyöntekijä huomaavat talven vaikutuksen siinä, että ihmiset hidastuvat.

- Usein kaamosaikana on kovat pakkaset, jolloin ihmiset ovat rauhallisempia. Meillä ei ole kiire eikä hätä vaan käperrymme niin kuin karhut pesäämme, Reinola kuvailee.

Kunnanjohtaja Korkala uskoo, että moni jaksaa kevään voimalla.

- Kun valoa alkaa tulla täällä Utsjoella, se tulee räjähtäen. Se on aivan upea hetki. Varmaan sen voimalla sitä jaksaa.

Helsingin Lumisota saa ymmärrystä

Talvi ja pimeys eivät ole lappilaisille koskaan yllätys, joten lumisotaansa käyvän Helsingin ongelmien voisi luulla jopa huvittavan Euroopan pohjoisimman kunnan johtajaa. Mutta ei.

- Helsinkiin on tullut nyt niin paljon lunta, että se teettää varmasti ongelmia isossa kaupungissa, Korkala sanoo.

Kummallisempaa hänen mielestään on, että Keski-Euroopassa liikenne menee sekaisin jo vähästäkin lumesta. Korkala lähettääkin sympatiansa helsinkiläisille, joilla on kaikki katunsa aurattavana.

- Meillä ei ole täällä kuin muutamia teitä. Elämä on siinä mielessä helpompaa.

Lue myös:

    Uusimmat