Kustantamojätti polkee räikeästi palkkoja – neljän kuukauden työstä 1600 euroa

Useat kääntäjät kritisoivat kustantamojätti HarperCollinsia suomennospalkkioista.  

Suomen arvostetuimpiin kirjallisuuskääntäjiin lukeutuva Kersti Juva kertoi Facebook-sivuillaan kuulleensa kustantamon aikovan maksaa noin kolmanneksen suomennosten nykyisistä palkkioista.  

Juva kertoo STT:lle saaneensa tiedon HarperCollinsin palkkiotasosta luotettavalta kääntäjäkollegalta, joka ei itse halua nimeään asiassa julki. Kyseinen kääntäjä oli tiedustellut HarperCollinsilta palkkiotasoa.  

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton kirjallisuuden kääntäjät -jaoston puheenjohtaja Heikki Karjalainen ei yllättynyt HarperCollinsin palkkioista.  

– HarperCollins on Harlekiinin (Harlequin) omistaja, ja Harlekiini on tällaisia palkkoja maksanut aina.  

HarperCollins Nordicista kerrotaan STT:lle, ettei kustantamo kommentoi yksittäisiä sopimuksia. Kustantamon mukaan he työskentelevät vain parhaiden ja tehokkaimpien kääntäjien kanssa myös Suomessa.  

HarperCollins on kansainvälinen kustantamojätti, joka on rantautumassa Suomeen. Se aikoo ryhtyä julkaisemaan kirjoja myös suomeksi.  

"1600 euroa 4 kuukauden työstä"

Karjalainen kertoo, että palkkioissa on Suomessa suuri kirjo. Hänen mukaansa HarperCollinsin noin 4 euroa tuhannelta merkiltä on "pohjat". Palkkiot vaihtelevat yleisesti Karjalaisen mukaan 4 eurosta jopa 20 euroon.  

Hän kertoo laskeneensa, että jos 400-sivuisen kirjan kääntäisi HarperCollinsin hinnoilla, olisi palkkio noin 1600 euroa.

– Suurin osa kääntäisi 400:aa sivua neljä kuukautta, jollei pidempäänkin.

Karjalainen katsoo, että jos vastaavanlaiset palkkiot leviävät Suomessa, ammatillinen käännöstoiminta loppuu hyvin nopeasti. Hänen mukaansa kääntäjien palkkioissa pitäisi tehdä korjausliike jo muutoinkin, mutta toiseen suuntaan.

– Jos nykymeno jatkuu, kymmenen vuoden päästä ei ole yhtään nuorta suomentajaa, joka päätoimisesti kaunokirjallisuutta suomentaisi.  
Karjalaisen mukaan suomennospalkkiot eivät ole pysyneet indeksien tahdissa eivätkä muun palkkakehityksen mukana.

Lue myös:

    Uusimmat