Mainos

Kustantaja puolustaa eristetestin äijämetodeja - valittaa jättikorvauksista hoviin

TM Rakennusmaailman kustantaja aikoo valittaa hovioikeuteen vahingonkorvauksista, joita se joutuu maksamaan vedeneristeitä käsittelevästä testiuutisoinnistaan.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Otavamedian maksamaan eristeitä maahantuovalle Laattapiste Oy:lle 600 000 euroa korvauksia, koska oikeuden mukaan harhaanjohtava uutisointi aiheutti Laattapisteelle taloudellisia tappioita.

Lehden tammikuussa 2010 tekemässä testissä Laattapisteen maahantuoma Mapei Mapegum sai murska-arviot, sillä se ei pitänyt vettä.  

Ongelmalliseksi testin teki se, että lehti noudatti siinä vain purkin kyljessä olleita lyhyitä käyttöohjeita. Lehden ideana oli käyttää testissä niin sanottuja äijämetodeja, koska lehti on suunnattu kuluttajille, ei ammattilaisille.

Oikeuden mukaan testiartikkelissa ei kuitenkaan tuotu testin lähtökohtia tarpeeksi esille ja siinä jätettiin mainitsematta, että esimerkiksi Mapei Mapegumilla on myös VTT:n myöntämä sertifikaatti, jossa tuotteen käyttöön ohjeistetaan yksityiskohtaisesti.

Oikeuden mielestä lehden olisi pitänyt kertoa, että sertifikaatin ohjeita noudattamalla testin tulos olisi ollut toinen. Myöhempi testi tehtiin sertifikaatin ohjeilla ja siinä eriste sai hyvät arviot.

Otavamedian mielestä testin alkuperäinen metodi oli kuitenkin perusteltu.

– Olemme käräjäoikeuden päätöksestä eri mieltä. Sananvapauteen kuuluu, että meillä pitää olla oikeus päättää, mistä lähtökohdista testejä tehdään, Otavamedian toimitusjohtaja Pekka Harju sanoo. 

Muuten Harju ei halua käräjäoikeuden päätöstä kommentoida, sillä oikeusprosessi on kesken.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.