Kustannusyritys jäi kiinni piraattien käytöstä

Tietokoneohjelmistovalmistajien etujärjestö Business Software Alliance (BSA) on päässyt sopimukseen tekijänoikeudenloukkauksesta eteläsuomalaisen kustannus- ja painoalan yrityksen kanssa. Alkutalvesta yritykseen järjestetyssä yllätysetsinnässä paljastui huomattava määrä Adoben, Microsoftin ja Macromedian laittomia tietokoneohjelmia ja yli 500 laitonta Adoben kirjasinohjelmakopiota. Kustannusalan yritys joutuu maksamaan oikeudenhaltijoille yli 74 000 euron korvaukset. Summa on suurin tähän saakka valmisohjelmistoihin kohdistuvasta tekijänoikeudenloukkauksesta maksettu korvaus Suomessa.

Korvausten maksaminen ei oikeuta käyttämään laittomia ohjelmistoja. Yritys sitoutuikin hävittämään tietojärjestelmissään olevat laittomat ohjelmistokopiot tai hankkimaan asianmukaiset lisenssit käyttämiinsä ohjelmistoihin. Laittomia ohjelmistoja ja fontteja käyttävän yrityksen jäljille päästiin BSA:lle palkkiokampanjan aikana annettujen vihjeiden perusteella. Ilmoittajalle maksettiin yli 5 000 euron palkkio.

Kirjasinohjelmistojen käyttöoikeudet monille epäselviä

Kirjasinohjelmistojen käyttöoikeuksiin liittyy paljon epätietoisuutta etenkin kustannus- ja painoalan yrityksissä.

- Yrityksissä saatetaan jopa tiedostamatta käyttää runsaasti fontteja, joihin ei ole riittäviä käyttöoikeuksia. Laittomien kirjasinohjelmistojen vilpittömässä mielessäkin tapahtuva käyttö loukkaa tekijänoikeuksia, joten huolimattomuus fonttien kohdalla saattaa tulla yritykselle kalliiksi, toteaa lakimies Olli Pouttu BSA Finlandin oikeusasioita hoitavasta Asianajotoimisto Susiluoto Oy:stä.

Kirjasimilla voi olla tekijänoikeudellinen suoja joko tietokantoina, omaperäisen graafisen ulkoasun perusteella tai ohjelmistokoodin perusteella. Tämän vuoksi kirjasinten kappaleiden valmistukseen ja kirjasinten eteenpäin luovuttamiseen on aina oltava lisenssillä hankitut, riittävät käyttöoikeudet.

- Fonttilisenssin hankkineen yrityksen tulee kirjasimia eteenpäin luovuttaessaan aina varmistaa, että myös yhteistyökumppanilla, esimerkiksi painotalolla, on asianmukainen lisenssi kyseisen kirjasinohjelmiston käyttöön. Muussa tapauksessa kyseistä fonttia ei voi luovuttaa eteenpäin, Pouttu sanoo.

- Tyypillisessä käyttöehtojen rikkomistilanteessa juuri tämä varmistusvelvollisuus jätetään täyttämättä.

- Kirjasinohjelmistojen valmistaminen, suunnittelu ja tekninen toteutus tulostuskelpoiseksi kestää keskimäärin seitsemän vuotta ja vaatii runsaasti tietotaitoa, BSA Finlandin puheenjohtaja Jari Heikkinen sanoo. - Kirjasinohjelmistojen luvaton käyttö aiheuttaa kirjasinohjelmistojen valmistajille vuosittain merkittäviä tappioita.

BSA käynnistää jälleen palkkiokampanjan

BSA käynnistää tänään palkkiokampanjan, joka kestää elokuun 2004 loppuun asti. Laittomia ohjelmistoja käyttävästä yrityksestä tai yhteisöstä voi ilmoittaa BSA:lle Hotline -puhelimen kautta, puh. (09) 644 141 tai sähköpostin välityksellä infofinland@bsa.org. Ilmoittajalle on jälleen luvassa 10 %:n palkkio korvaussummasta, mikäli vihje johtaa sopimukseen tai korvaustuomioon BSA:n ja tekijänoikeudenloukkaukseen syyllistyneen yrityksen välillä. Enimmillään korvaussumma voi olla 25 000 euroa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat