Mainos

Kurskin räjähdykset havaittiin myös Suomessa

Venäläisen ydinsukellusveneen uppoamiseen mahdollisesti liittyvät kaksi räjähdystä Barentsinmerellä rekisteröitiin viime lauantaina myös kaikilla Suomen seismologisilla asemilla.

-Räjähdykset huomattiin kaikilla asemilla. Se, miten kaukana tällaisessa tapauksessa räjähdys rekisteröidään, riippuu paitsi räjähdyksen voimasta myös meren pohjan rakenteesta, selvitti seismologian laitoksen erikoistutkija Matti Tarvainen. Räjähdyksien tapahtumapaikka pystyttiin Suomessakin määrittelemään varsin tarkasti, alle viiden kilometrin tarkkuudella.

Räjähdyksiä ei kuitenkaan osattu tuolloin yhdistää mihinkään. Ne on kuitenkin mainittu normaaliin tapaan laitoksen raporteissa. Arvelut venäläisen sukellusveneen uppoamisen syistä ovat vaihdelleet suuresti. Venäläiset ovat tähän mennessä maininneet mahdollisiksi syiksi muun muassa törmäyksen, miinaräjähdyksen tai räjähdyksen torpedokammiossa.

Pelastusoperaatio on käynnissä

Venäläinen pelastuskapseli onnistui aamulla hetkiseksi telakoitumaan sukellusveneeseen, mutta ei saanut pelastettua ketään.
-Hyvin varhain aamulla kapselin onnistui telakoitua sukellusveneeseen, vahvisti RTR-television venäläisellä pelastusaluksella oleva toimittaja. Toimittajan mukaan sukellusveneen toinen pelastautumisluukku oli niin vahingoittunut, että pelastuskapselin ja sukellusveneen välille ei saatu aikaan ilmalukkoa, joka olisi mahdollistanut miehistön pelastamisen.

-Kapselin energiavarastot olivat liki loppu ja sen oli pakko nousta pintaan nopeasti, toimittaja jatkoi. Sukellusveneestä mahdollisesti saatujen elonmerkkien suhteen oli jälleen liikkeellä ristiriitaista tietoa. Toisten lähteiden mukaan sukellusveneestä ei ole saatu mitään merkkejä sitten keskiviikon, kun taas toiset vakuuttivat sukellusveneen elonjääneiden koputtaneen sen kylkiin vielä torstaina. Myöskään siitä, onko sukellusveneessä jo kuolonuhreja ja kuinka paljon, ei ollut täyttä varmuutta.

Apu yhä matkalla

Sukellusveneen mahdollisina uppoamissyinä pidettiin edelleen räjähdystä tai voimakasta törmäystä. Norjassa sijaitseva seismologinen laitos kirjasi viikko sitten kaksi räjähdystä Kurskin uppoamisalueelta. Asiasta kertoi perjantaina norjalainen uutistoimisto NTB. Räjähdykset Barentsinmerellä tapahtuivat lauantaipäivänä paikallista aikaa. Ensin tapahtui pieni räjähdys ja sen jälkeen toinen, suurempi räjähdys parin minuutin kuluttua. Instituutin arvion mukaan suuremman räjähdyksen voima vastasi yhdestä kahteen tonnia trotyylia.

Brittien pelastussukellusvene


Sukellusvenettä auttamaan tulossa oleva brittiläinen ja norjalainen kalusto on päässyt liikkumaan hieman aiemmin ilmoitettua nopeammin. Norjalainen Seaway Eagle -laiva, jonka mukana on 12 syvänmerensukeltajaa, on arvioiden mukaan perillä sunnuntaiaamuna. Laivan mukana on myös kolme norjalaista asiantuntijaa, jotka aikovat tutkia Kurskin hylkyä mahdollisten radioaktiivisten vuotojen varalta. Toinen norjalainen, Normand Pioneer -laiva, saapunee perille huomenna. Sillä on mukanaan brittiläinen piensukellusvene LR5, johon monien toiveet tällä hetkellä kohdistuvat.

Arvostelu kovenee

Venäjän julkinen sana arvosteli kovin sanoin maan armeijaa ja korkeinta johtoa välinpitämättömyydestä sukellusvenemiehistön henkeä kohtaan.
-Kyseessä on pikemminkin farssi kuin pelastusoperaatio. Mitään muuta toivoa ei ole kuin brittien apu, kirjoitti Nezavisimaja Gazeta -lehti.
-Kuinka meille on valehdeltukaan. Tämä muistuttaa täysin Tshernobyliä, sivalsi Komsomolskaja Pravda.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti puolestaan matkustavansa tänään takaisin Moskovaan, kertoi uutistoimisto Interfax. Putin on viikon verran lomaillut Mustanmeren rannalla Kaukasuksella, Sotshissa. Hänen oli määrä osallistua Krimin niemimaalla Jaltassa pidettävään entisten neuvostomaiden kaksipäiväiseen kokoukseen. Putin oli kokouksessa paikalla kuitenkin vain tänään. Putinia on arvosteltu siitä, ettei hän ole keskeyttänyt lomaansa Barentsinmeren sukellusveneturman vuoksi.

-Presidenttimme käytös on täysin moraalitonta, arvosteli uudistusmielisen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Boris Nemtsov. Nemtsov on aikaisemmin kuulunut presidentin tukijoihin.
-Ne jotka kuolevat Barentsinmerellä, eivät ole edes sen arvoisia, että meidän valtiojohtomme keskeyttäisi kesälomansa, kirjoitti perjantain Izvestija. Venäjän asevoimia runteli jälleen uusi skandaali, kun Komsomolskaja Pravda -lehti ilmoitti lahjoneensa venäläisen laivastoupseerin 18 000 ruplalla (runsaalla 4100 markalla) luovuttamaan lehdelle Kurskin miehistöluettelon, jonka lehti julkaisi yhdessä paikallispainoksistaan. Venäjän armeija on kieltäytynyt antamasta luetteloa julkisuuteen vedoten siihen, että omaisille on jo ilmoitettu.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.