Kurkun alihinta ja ylituotanto viljelijän harmina

Kotimaisen kasvihuonekurkun sato on ollut tänä vuonna erittäin hyvä. Kurkku oli varsinkin alkukesällä kuluttajille edullista, mutta tuottajaa hinta lähinnä hirvitti.

Hinta on jo noussut pohjalukemista, mutta se tuskin riittää nostamaan kokonaistulosta normaalille tasolle. Lähiaikoina kurkun hinnan odotetaan jälleen laskevan.

- Kokonaisuudessaan ollaan 10-20 prosenttia jäljessä viime vuoden hinnoista ja huonolta näyttää, pohtii Närpiön Vihannes Osuuskunnan toimitusjohtaja Ove Grandell.

Valoisa kevät ja alkukesä vauhdittivat kurkun kasvua ja sadosta tuli runsas. Kurkusta oli ylituotantoa. Myös viljelyn tehokkuus ja tuotantoon käytetty pinta-ala ovat lisääntyneet.

- Tilastojen mukaan kurkun viljelyala on kasvanut viime vuodesta kolme hehtaaria. Se on yli miljoona kiloa kurkkua vuodessa, laskee Grandell.

Pohjanmaalla Närpiössä tuotetaan puolet Suomen tomaateista ja noin 30 prosenttia kurkuista. Koko Suomen kurkun tuotanto on reilut 30 miljoonaa kiloa vuodessa.

Kustannusten nousu kurittaa viljelijää

Kurkkua tuotetaan Suomessa 70 hehtaarin alueella. Pelkässä luonnonvalossa kurkkua tuotetaan noin 50:llä hehtaarilla. Loput viljellään ympäri vuoden käytössä olevissa, tehokkaalla valokalustolla varustetuissa kasvihuoneissa.

Kauppapuutarhaliiton asiantuntija Tom Murmannin mukaan tuotantokustannukset ovat nousseet reippaasti. Lämmitys ja ympärivuotiseen viljelyyn tarvittava sähkö tekevät ison loven viljelijän lompakkoon. Myös lannoitteiden hinnat ovat lähteneet nousuun.

Mitä enemmän kurkkua on tarjolla, sen halvempaa se on kuluttajille. Viljelijöillä ei ylitarjontatilanteessa juuri ole sananvaltaa hinnoitteluun, vaan tuote myydään päivän hintaan.

- Viljelytekniikasta ja -ajankohdasta riippuen viljelijän pitäisi saada kurkkukilosta 1-2 euroa. Alimmillaan tuottajahinta on käynyt kesäkuussa 50 sentissä, selvittää Murmann.

Vaikka tuottajahintojen kehitys on jäänyt jälkeen tuotantokustannuksista, ei Närpiössä olla valmiita laittamaan hanskoja naulaan.

- Ensimmäiset tomaatinsiemenet kylvettiin täällä Närpiössä 1916, ja huonoja aikoja on ollut ennenkin. Kyllä suomalaiset kuluttajat haluavat ostaa kotimaisia vihanneksia, ja se on meidän valtti, muistuttaa Ove Grandell.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat