Mainos

Kurkkukiista paisuu — Venäjä uhkaa jo kasvisten tuontikiellolla

Erityisesti Saksassa puhjennut kolibakteeriepidemia on aiheuttanut riitaa Espanjan ja muiden Euroopan maiden välille. Saksassa jopa yli tuhannen ihmisen pelätään sairastuneen ja ainakin 14 kuolleen bakteeri-infektioon, jonka arvellaan olevan lähtöisin espanjalaisista kurkuista.

Tshekissä, Itävallassa ja Ranskassa viranomaiset ovat poistaneet kauppojen hyllyiltä espanjalaisia kurkkuja. Tshekkiviranomaiset varoittavat, että saastuneita kurkkuja on voitu viedä myös Unkariin ja Luxemburgiin.

Itävalta on kieltänyt Saksan kautta tuotujen kurkkujen, tomaattien ja munakoisojen myynnin, ja Venäjä on kieltänyt joidenkin vihannesten tuonnin Saksasta ja Espanjasta.

– Jos tilanne ei muutu, aiomme kieltää kaikki eurooppalaiset vihannestuotteet, sanoi Venäjän kuluttajaviraston johtaja Gennady Onishchenko uutistoimisto Interaxin mukaan.

Epäilyt taudin alkulähteeksi ovat kohdistuneet espanjalaisiin luomukurkkuihin. Kaksi espanjalaista kasvihuonetta on suljettu, ja niitä tutkitaan parhaillaan. Näiltä kasvihuoneilta peräisin olevia kurkkuja on toimitettu ympäri Eurooppaa suoraan Espanjasta, mutta myös Saksan kautta.

Eviran mukaan Suomessa ei myydä saastuneiksi epäiltyjä kurkkuja.

Espanjalaisviranomaiset ovat olleet tuohtuneita tavasta, jolla tautilähteeksi on nimetty espanjalaisyritykset, vaikka täyttä varmuutta asiasta ei vielä ole.

– Taudin alkuperää ei voi kohdistaa Espanjaan, sanoo Eurooppa-suhteista vastaava virkamies Diego Lopez Garrido.

Espanja aikoo hakea Euroopan unionilta korvauksia, joita syytökset ovat sen viennille aiheuttaneet.

(MTV3 - BBC)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.