Mainos

Kurkku saa olla taas käyrä

EU-maat puolsivat tänään komission ehdotusta poistaa 26 hedelmältä tai vihannekselta koko- ja muotovaatimukset. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kurkku tai porkkana saa olla taas käyrä, mutkainen tai muhkurainen.

Komission aloitteella pyritään selkeyttämään ja yksinkertaistamaan EU:n sääntöjä sekä vähentämään byrokratiaa.

- Ei ole mitään järkeä heittää pois täysin kelvollisia tuotteita vain sen takia, että ne ovat "väärän" muotoisia. Nyt koittaa käyrien kurkkujen ja muhkuraisten porkkanoiden uusi aika, totesi maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komissaari Mariann Fischer Boel.

- Tällaisista seikoista on turha määrätä EU:n tasolla; on paljon parempi antaa markkinatoimijoiden päättää niistä. Kun tällä hetkellä elintarvikkeiden hinnat ovat korkeat ja talouden tila yleisesti ongelmallinen, kuluttajien olisi voitava valita mahdollisimman laajasta tuotevalikoimasta, jatkoi Fischer Boel.

"Missin mitat" poistetaan kokonaan seuraavilta tuotteilta: aprikoosi, artisokka, avokado, herkkusienet, herneet, keräkaali, kesäkurpitsat, kirsikat, kukkakaali, kuorelliset hasselpähkinät ja saksanpähkinät, kurkut, luumut, meloni, munakoiso, parsa, pavut, pinaatti, porkkana, purjo, ruokasipulit, ruusukaali, salaattisikurit, valkosipuli, varsiselleri ja vesimeloni.

Omenalla yhä erityisvaatimuksia

Erityisvaatimukset säilytetään kymmenellä tuotteella, joiden osuus EU:n kaupan arvosta on 75 prosenttia. Nämä tuotteet ovat kiivi, mansikka, omena, paprika, persikka ja nektariini, päärynä, salaatit, sitrushedelmät, tomaatit ja viinirypäleet.

Jäsenmailla on kuitenkin mahdollisuus sallia vähittäismyynnissä vaatimuksista poikkeavat tuotteet, kunhan ne merkitään niin, että ne erottuvat ekstraluokan ja I ja II luokan tuotteista. Kansalliset viranomaiset voivat siis sallia kaikenkokoisten ja -muotoisten hedelmien ja vihannesten myynnin.

Komissio ryhtyy nyt toimiin hyväksyäkseen virallisesti muutokset, joita sovelletaan 1. heinäkuuta 2009 alkaen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.