Mainos

Kurkistus yläluokan elämään - ammattina butler

Useimpien suomalaisten käsitys brittiläisen yläluokan elämästä rajoittuu Jeeves-TV-sarjan synnyttämiin mielikuviin. Janne Laiholla on sen sijaan paljonkin kokemusta asiasta - tosin työntekijän näkökulmasta. Laiho on käynyt Lontoossa butlerin koulutuksen.

Butler on yksityistalouden päällikkö, joka on vastuussa suuren talon henkilökunnasta, hankinnoista ja päivittäisistä rutiineista.

Laiho ei päässyt syyslukukauden kestävän koulutuksensa aikana tavallista turistia lähemmäs kuninkaallista perheettä, mutta hänen kouluttajansa oli alan kovinta kärkeä, joka oli toiminut yli 1000 kuninkaallisessa tapahtumassa seremoniamestarina.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Laihon mukaan etiketillä ja etikettioppailla oli butlerin koulutuksessa keskeinen rooli.

– Debrett's Correct Form on etikettikirjojen äiti. Siinä on hyvin tarkat sanamuodot ja opastus kunnioittavaan lähestymistapa kuninkaallisiin, diplomaatteihin jne, Laiho kuvailee.

Vaikeinta jatkuva skarppaaminen

Toisin kuin voisi kuvitella, butlerina olon suurin haaste ei Laihon mukaan ole etiketin pikkunippeleiden hallitseminen, vaan jatkuva skarppina oleminen.

– Pitää muistaa olla aina edustuskelpoinen ja siisti sekä ottaa huomioon isäntänsä eikä koskaan saa näyttää sitä, etten nyt jaksaisi kuunnella tätä asiaa, Laiho toteaa.

Butlerilla on vain pari vapaapäivää kuukaudessa, joten helpolla hän ei pääse.

– Isäntäperheen etu on aina kaikkein tärkeintä ja siihen satastaan. Luonnollisesti tulee tilanteita jolloin butlerin on pakko heittää jalat ylös, mutta se tehdään jossain komerossa hetkellisesti, Laiho tunnustaa.

Varakas ympäristö kiehtoo

Butlerin vähäinen vapaa-aika ja lukuisat velvollisuudet saavat miettimää, miksi kukaan nykyaikana haluaisi tehtävään. Laiho selittää työn vetovoimaa sen haastavuudella ja värikkyydellä. Myös työympäristön varakkuus kiehtoo.

– Ympäristö, jossa toimitaan saattaa olla kuninkaallinen tai muuten aristokraattinen, mutta ainakin varsin varakas eli tiettyjä kulmia ei tarvitse pyöristää vaan mennään sen komeamman ja kalleimman mukaan, Laiho perustelee.

Yläluokka muuttunut

Ketkä sitten nykyään käyttävät butlerin palveluita. Käsitys yläluokasta on muuttunut varsin paljon vanhoista ajoista.

– Aikanaan kuninkaallisilla, jaarleilla, herttuoilla ynnä muilla, jotka olivat Britannian yläluokkaa, oli luonnollisesti butlereita. Nykyään on paljon selfmade miljonäärejä ja bisnesmiehiä, jotka tarvitsevat aikaa perheelleen tai liiketoiminnalleen ja palkkaavat butlerin.

Stressiä riittää

Butlerilla on monta rautaa tulessa ja sormet täynnä erilaisia lankoja. Laihon mukaan esimerkiksi juhlien järjestämisestä aiheutuva stressi on suoraan verrannollinen vieraiden määrään ja arvovaltaan.

– Kuninkaallisen huoneen jäsenet aiheuttavat tietysti tiettyä painetta protokollan puitteissa toiminnalle. Moni asia voi mennä pieleen, mutta butlerin tehtävä on varmistaa, että mikään ei mene pieleen, Laiho kiteyttää tehtävänsä.

Katso butler Janne Laihon haastattelu: (Huomenta Suomi 29.4.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.