Mainos

Kurjet odottavat sopivaa muuttotuulta

Kauniit säät ja hyvät tuulet ovat tärkeitä kurjille, jotka kaartavat ylös ja liitävät. Matka alkaa yleensä syyskuun alkuviikoilla.

Kurjet ovat kokoontuneet Oulun ja Vaasan seutujen suurille peltoaukeille odottamaan muuttomatkalle lähtöä. Mikä tahansa sää ei niille kelpaa, vaan ne odottavat ensimmäistä kunnon kylmää pohjoista ilmapurkausta. Syyskuun kahden ensimmäisen viikon aikana kurjet muodostavat auransa ja nousevat liitoon sopivien tuulten mukana.

Kauniit säät ja hyvät tuulet ovat tärkeitä kurjille, jotka kaartavat ylös ja liitävät. Ne eivät lennä sateessa kuin vaikkapa hanhet. Hanhien lentotyyli ei olekaan yhtä kaunis ja linjakas, vaan hanhet joutuvat lyömään siipiä koko ajan.

Kurjet lentävät yhtä soittoa Suomen yli. Oulun pelloilta lähteneet kurjet pysähtyvät ensi kerran levähtämään vasta Virossa.

- Useimmiten kurjet ylittävät Suomenlahden Hangon kohdalta. Pirkanmaallakin on useita hyviä paikkoja kuten Kangasala, josta näkee niiden isoja parvia, tiedottaja Lauri Hänninen BirdLife Suomesta kertoo.

Loppusyksystä näkee joskus yksinäisen kurjen, jotka etsii muuttoseuraa surkeasti raakkuen. Tämä kurki on ollut sairas tai liian nälkiintynyt jaksaakseen lähteä pitkälle matkalle suurten massojen lähtiessä.

- Jos sen kunto paranee ja vielä tulee parvi, ne ottavat sen mukaan. Voi olla, että se lähtee lopulta yksinkin.

Helsingissä asuvat voivat seurata syysmuuttoa esimerkiksi Viikin pelloilla. Niin aikoo tehdä ainakin Lauri Hänninen itse.

Hän sanoo, että kurkiaurasta kuulee joskus epäkurkimaisia korkeita ja kimeitä ääniä. Ne kuuluvat ensi kertaa muuttaville kurjenpojille. Vanha kansa tapasi sanoa niistä, että pikkulinnut lentävät kurjen siipien alla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.