Mainos

Kurjat talousluvut vakavoittivat puheenjohtajat

"Jättiläismäinen muutos, herätyskellojen on soitava, lukuja ei saa ottaa annettuna, kova työ edessä".

Näin kommentoivat neljän suurimman puolueen puheenjohtajat tänään eduskunnassa Suomen Pankin synkkiä ennusteita. Pankin mukaan Suomen talous junnaa prosentin kasvulla jopa viisitoista vuotta. 

Pääministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan seuraavan hallituksen ensimmäinen tehtävä on se, että puolueet tunnustavat saman tilannekuvan taloudesta. Tämä puuttui täysin vuonna 2011. Stubbin mukaan poliitikkojen on varottava löysiä lupauksia. 

– Tässä tilanteessa me voimme tehdä vain ja ainoastaan kaksi asiaa eli numero yksi pitkälle meneviä rakenteellisia uudistuksia ja numero kaksi sopeuttamisen jatkamista. Meidän elintaso tulee valitettavasti laskemaan. Meidän täytyy tehdä arvovalintoja, miltä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta näyttää tulevaisuudesssa. 

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) myöntää, että numerot ovat todella huonot.

– Jos mennään tällä prosentin talouskasvulla eteenpäin, se tarkoittaa noin viiden miljardin vajetta julkisessa taloudessa ja sen mukaisia säästö- ja sopeutustoimia.  

– Meidän täytyy ruveta taistelemaan kahden prosentin talouskasvun, uusien työpaikkojen ja tuottavuuden uran puolesta. Varmaan tarvitaan myös säästöjä. 

Sipilä haluaa yhteiskuntasopimuksen.

– Nyt tarvitaan poikkeuksellista yhteistyötä, jotta tästä selvitään. Muuten kyllä horjutetaan hyvinvointiyhteiskunnan tukipilareita. 

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) korostaa viennin tärkeyttä ja kotimaisen kulutuksen kasvua. 

– Myös seuraavalla on tiukka paikka, jos ja kun nämä ennusteet toteutuvat. Julkisen talouden tasapaino pidetään kunnossa, mutta keskitytään myös kasvun ja työttömyyden hoitamiseen. 

Timo Soinin (ps) mukaan euro ja eurokriisi ovat syväjäädyttäneet Suomen talouden. Maa tarvitsee lisää uuden ydinvoimalan kaltaisia isoja investointeja. Yritysten edellytyksiä pitää parantaa mm. muuttamalla energiaverotusta. Pitkä palkkasopimus on myös tarpeen.

– Yritysten ja työntekijöiden täytyy saada yhdessä aikaan pitkä sopimus, jossa turvataan ostovoima, mutta sallitaan myös työpaikkakohtaiset neuvottelut siitä, että voidaan väliaikaisesti joustaa, jotta työpaikat säilyvät. 

Nykytilanne on Soinin mielestä jo nyt kurja. 

– Tässä me horjutaan vaaleja kohti. Täytyy saada vaalitulokseen perustuva vahva hallitus, joka kykenee päätöksiin. Muuten on leikin loppu lähellä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.