Mainos

Kurja sää kiusasi paikoin äänestäjiä

Äänestys presidentinvaalissa sujui normaaliin tapaan. Kansalaisia kävi vaaliuurnilla tasaiseen tahtiin. Lapissa on äänestetty vilkkaasti. Äänestyspaikoille kertyi paikoin pieniä jonoja. Lapissa toisen kierroksen äänestystä on suosinut hieno, muutaman pakkasasteen talvisää. Edellisellä kierroksella äänestysintoa koetteli paha lumimyräkkä. Vaalipiirilautakunnasta arvellaan, että ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti saattaa ylittyä - siksi innokkaasti uurnille lähdettiin.

Myös Turussa äänestys alkoi vilkkaasti. Puolen päivän aikaan oli äänestysprosentti ennakkoäänet mukaan lukien kohonnut useilla äänestyspaikoilla jo 50 prosentin tuntumaan. Pahoilta jonoilta kuitenkin vältyttiin. Äänestyksen sanotaan sujuneen tasaiseen tahtiin vaalihuoneistojen aukaisemisesta lähtien. Turussa vaalipäivää vietettiin tihkusateessa. Lisäksi monet valittelivat kulkemisen vaikeutta liukkaiksi muuttuneilla kaduilla.

Suurimmassa osassa maata vaalisää ei ollut paras mahdollinen, mikä saattoi vaikuttaa äänestysvilkkauteen. Presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Ahtisaari äänestivät totuttuun tapaan kello 11 aikaan Helsingin Meilahdessa. Äänestys sujui ripeästi ilman mitään ylimääräisiä kuvioita. Tällä kertaa presidenttipari ei joutunut jonottamaan pääsyä äänestämään.

SDP:n ehdokas Tarja Halonen äänesti aamupäivällä yhdessä kumppaninsa Pentti Arajärven kanssa Helsingin Kalliossa. Keskustan Esko Aho äänesti iltapäivällä Helsingin kaupungintalossa. Vaalihuoneistot suljettiin iltakahdeksalta. Uuden presidentin nimi selvinnee iltakymmeneen mennessä. Halonen myönsi äänestyspaikan ulkopuolella, että vähitellen alkaa olla perhosia vatsassa.

Äänestyksen jälkeen hän joutui ennen kaikkea ulkomaisten tv-ryhmien haastateltavaksi. Haastattelujen aiheena oli viime päivinä tutuksi tullut kysymys Suomen suhtautumisesta Itävallan hallitustilanteeseen. Halonen kiitti EU:n puheenjohtajamaan Portugalin toimintaa. Hänen mielestään mistään suhtautumistavasta ei voi sanoa, että se olisi toista parempi. Halosen Englannissa opiskeleva tytär Anna ei ole kotimaassa, joten hän ei siten ollut äänestämässäkään äitinsä kanssa. Halonen hieman ihmetteli, ettei tytär ollut vielä edes soittanut. Arajärvi murjaisi, että tyttö ei taida nyt olla rahapulassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.