Kurdit vaativat Turkkia aselepoon

Kurdijärjestö PKK uhkaa kiihdyttää sissisotaansa Turkin hallitusta vastaan, mikäli hallitus ei suostu aselepoon ja neuvotteluihin. PKK:n johtaja Abdullah Ocalan sanoi lauantaina, että PKK kohdistaa väkivaltakampanjansa erityisesti asutuskeskuksiin ja armeijan laitoksiin.

Ocalan kertoi kurdien tv-aseman lähetyksessä, että hän oli kirjoittanut viime viikolla Turkin pääministerille ja sotilasjohdolle ja esittänyt aselepoa ja neuvottelujen aloittamista. Turkin hallitus ei ole välittänyt PKK:n aiemmista neuvotteluehdotuksista, koska hallitus pitää PKK:ta terroristijärjestönä.

PKK ei Ocalanin mukaan vaadi, että Turkin kaakkoisosaan luotaisiin erillinen kurdivaltio. -Realistinen kurdien itsenäisyyspolitiikka ei merkitse rajojen muuttamista, Ocalan sanoi. Hän ei kuitenkaan selventänyt PKK:n vaatimuksia tarkemmin, vaan tyytyi kertomaan, että PKK haluaa Turkin valtiojärjestyksen perusteellista uudistamista. Turkin viranomaiset uskovat Ocalanin asuvan Syyriassa, mutta Syyria on kiistänyt syytökset, joiden mukaan se on antanut turvapaikan kurdisisseille.

Kansainvälisten arvioiden mukaan turkkilaisten joukkojen ja PKK-järjestön yhteenotoissa on 13 vuoden kuluessa saanut surmansa 27 000 ihmistä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat