Mainos

Kurdilevottomuudet leviämässä Istanbuliin

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo lähes viikon ajan Kakkois-Turkissa. Mellakat saivat alkunsa tiistaina Kurdistanin työväenpuolueen jäsenten hautajaisissa. Yksi radikaali kurdiryhmä uhkasi tänään aloittaa iskut ulkomaisten turistien suosimia kohteita vastaan.

Kurdilevottomuudet ovat levinneet Kaakkois-Turkista myös Turkin suurimpaan kaupunkiin Istanbuliin. Kolme ihmistä kuoli myöhään eilen bussin alle Istanbulissa sen jälkeen kun kurdien mielenosoitusjoukon keskelle joutunutta bussia oli heitetty polttopulloilla.

Kaikkiaan 15 ihmistä on kuollut kurdilevottomuuksissa viime viikon tiistain jälkeen. Levottomuudet alkoivat Diyarbakirin kaupungista ja ovat levinneet koko Kaakkois-Turkin kurdialueelle. Diyarbakirissa yhteenotot alkoivat, kun kurdit olivat hautaamassa neljäätoista kielletyn Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) jäsentä, jotka olivat kuolleet yhteenotoissa poliisien kanssa.

Diyarbakirissa tilanne näytti rauhoittuneen tänään. Lähellä Syyrian rajaa sijaitsevissa Kiziltepen ja Nusaybinin kaupungeissa yhteenotot kurdimielenosoittajien ja poliisien välillä sen sijaan jatkuivat. Viranomaisten mukaan kaupungeissa on pidätetty lähes 60 ihmistä.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat Turkin tavoin julistaneet PKK:n terrorijärjestöksi.

Turkin kurdialueen levottomuudet ovat kiihtyneet sitten kesäkuun 2004, jolloin PKK lopetti viisi vuotta aiemmin julistamansa tulitauon. Noin 37 000 ihmistä on kuollut vuodesta 1984, jolloin PKK nousi aseisiin vaatimaan kurdien itsehallintoa.

Kurdiryhmä uhkasi matkailualueita

Kurdistanin vapauden haukoiksi itseään kutsuva ryhmä TAK uhkasi tänään internetissä aloittaa iskut ulkomaisten turistien suosimia kohteita vastaan. Uhkauksen julkisti nettisivullaan kurdeja tukeva Firat-uutistoimisto.

Matkailusta saadut valuuttatulot ovat TAK:n mukaan Turkin valtion tärkein rahalähde taistelussa kurdeja vastaan.

- Julistamme ottavamme kohteiksemme hotellit, huvipuistot ja matkailuyritykset, TAK ilmoitti.

Samanlaisia uhkauksia TAK on julkistanut jo aiemminkin. PKK on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään tekemistä TAK:n kanssa. Turkin viranomaiset puolestaan sanovat TAK:n olevan todellisuudessa PKK:n hallinnassa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.