Kurdijohtaja Öcalan vetosi henkensä puolesta

Kurdijohtaja Abdullah Öcalan on oikeudenkäynnissään pyytänyt anteeksi kurdisissien surmaamien sotilaiden perheiltä. Hän vetosi oikeuteen sanoen toimivansa rauhan puolesta, jos oikeus säästää hänen henkensä.

Kurdijohtaja Abdullah Öcalanin oikeudenkäynti alkoi tänään Imralin vankilasaarella tiukkojen turvatoimien sävyttämänä. Öcalan vakuutti oikeudenkäynnin alussa olevansa halukas työskentelemään Turkin valtion kanssa rauhan puolesta.

-Lupaan tehdä työtä verenvuodatuksen lopettamiseksi ja rauhan rakentamiseksi. Haluan ilmaista tahtoni ja päättäväisyyteni työskennellä valtion hyväksi rauhan ja veljeyden puolesta, Öcalan sanoi Turkin television välittämässä avauspuheenvuorossa. Häntä varten oikeussaliin on rakennettu luodinkestävä lasikoppi "turvallisuussyistä".

Öcalan pyysi anteeksi kurdien ja turvallisuusjoukkojen välisissä yhteenotoissa kuolleiden turkkilaissotilaiden omaisilta. Hän myös vakuutti, ettei häntä ole pahoinpidelty tai painostettu pidätysaikana.

Öcalan nähtiin viimeksi julkisuudessa kolme kuukautta sitten sen jälkeen kun Turkin erikoisjoukot olivat ottaneet hänet kiinni Keniassa. Öcalan näytti maanantaina laihemmalta, mutta muuten hyväkuntoiselta. Hän on helmikuusta lähtien ollut Imralin vankilasaaren ainoa asukki.

Kurdijohtaja syytti Kreikkaa, Venäjää ja Italiaa "kansainvälisen oikeuden rikkomisesta", koska maat eivät olleet myöntäneet Öcalanille turvapaikkaa hänen pakomatkallaan Euroopassa.

Sotilaiden äidit vaativat teloitusta

Samalla kun Öcalan piti avauspuheenvuoroaan, muutaman kilometrin päässä mantereella Mudanyan satamakaupungissa surmansa saaneiden turkkilaissotilaiden äidit vaativat kurdijohtajan teloittamista. Äidit kantoivat mukanaan poikiensa kuvia ja Turkin lippuja. Useat vanhemmat naiset pyörtyivät nähdessään Öcalanin televisiossa puhumassa. -Imralista tulee Öcalanin hauta, naiset huusivat.

Turkin valtion turvallisuustuomioistuin torjui istunnon alkajaisiksi Öcalanin puolustusasianajajien pyynnön oikeudenkäynnin lykkäämisestä myöhempään ajankohtaan. Puolustus oli toivonut, että parlamentti ehtisi hyväksyä perustuslain muutoksen, jonka perusteella armeijan jäsen poistettaisiin kolmihenkisestä tuomaristosta.

Turkin syyttäjäviranomaiset vaativat Öcalanille kuolemantuomiota muun muassa maanpetoksesta ja turkkilaissotilaiden surmauttamisesta sekä huumekaupasta. Syyttäjien 139-sivuisessa syytekirjelmässä Öcalania pidetään vastuussa kaikista Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n toimista.

Kuolemantuomiota ennustetaan

Oikeudenkäynnin uskotaan todennäköisimmin päättyvän siihen, että yksi oikeuden tuomari napsauttaa kynänsä poikki - symbolinen ele, joka Turkissa merkitsee kuolemantuomiota. Turkissa ei ole teloitettu ketään vuoden 1984 jälkeen.

Yleisen mielipiteen ei uskota lämpenevän Öcalanin yhteistyövetoomuksille. Mitään takeita ei ole myöskään siitä, että Öcalan kykenisi pitämään Turkin kaakkoisosassa yhä taistelevat PKK:n sissit kurissa. Turvallisuusviranomaiset kertoivat tänään, että kymmenen kurdisissiä ja yksi turvallisuusjoukkojen jäsen oli saanut surmansa tuoreimmissa taisteluissa.

Euroopan maat ja Yhdysvallat ovat vaatineet Öcalanille avointa ja oikeudenmukaista oikeuskäsittelyä. Turkki ei salli virallisten tarkkailijoiden läsnäoloa oikeudenkäynnissä, mutta sanoo istuntojen olevan avoimia yksityishenkilöille. Kansanedustaja Gunnar Jansson (r.) matkusti tänään Turkkiin seuraamaan oikeudenkäyntiä Euroopan neuvoston edustajana.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat