Mainos

Kurdijohtaja Öcalan lähti Italiasta

Turkki arvosteli kovin sanoin Italiaa tänään sen jälkeen kun kurdijohtaja Abdullah Öcalan oli lähtenyt Italiasta. Kurdijärjestö PKK:n johtaja Öcalan lähti Rooman Ciampinon lentokentältä viime yönä. Hänen olinpaikastaan ei vielä illalla ollut tietoa.

PKK ilmoitti Öcalanin saapuneen "turvallisesti määränpäähänsä". Järjestö ei antanut mitään vihiä siitä, minne Öcalan oli paennut. Italia kertoi Öcalanin maastapoistumisesta melko lyhytsanaisesti. Italian pääministerin kanslia ilmoitti antamassaan tiedotteessa, että Italian viranomaiset olivat saattaneet Öcalanin rajalle.

Italian ulkoministeri Lamberto Dini kutsui myöhemmin Öcalanin tapausta "rumaksi".
-Ruma kertomus on lopussa. Loppujen lopuksi se päättyi parhain mahdollisin päin, sanoi Dini italialaiselle lehdelle antamassaan lausunnossa.
-Teimme velvollisuutemme, koska kunnioitimme perustuslakiamme, omaatuntoamme ja kansainvälisiä sopimuksia. Kaikki eivät ehkä voi sanoa samaa, Dini jatkoi.

Italialaisen uutistoimisto Ansan mukaan Öcalan suunnisti todennäköisesti Moskovaan. Myös Turkin tiedustelupalvelu kertoi Öcalanin saapuneen Moskovaan. Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass sanoi puolestaan, ettei kurdijohtajan saapumisesta Moskovaan ole mitään virallista tietoa. Myös venäläisen lentoyhtiön Aeroflotin Rooman-toimisto ilmoitti, ettei Öcalan ole käyttänyt lentoyhtiön palveluja.

Öcalan oleskeli Venäjällä ennen saapumistaan Italiaan marraskuussa. Pääministeri Jevgeni Primakov on vannonut, ettei Öcalanille anneta paluulupaa. Turkin televisio arveli, ettei Öcalanin pysyvä määränpää ole Moskova, vaan että kurdijohtaja matkustaa Venäjältä mahdollisesti Armeniaan tai Pohjois-Koreaan.

Turkki raivostui Italialle

Turkin ulkoministeriön mukaan Italia ei täyttänyt laillisia velvollisuuksiaan, kun se salli Öcalanin lähteä Italiasta. Italian Ankaran-lähettiläs Massimiliano Bandini kutsuttiin Turkin ulkoministeriöön kuulemaan Turkin vastalausetta asiasta.

Turkki pitää Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n johtajaa terroristina ja haluaa saada hänet turkkilaisen oikeusistuimen tuomittavaksi järjestön toimista. Turkin uusi pääministeri Bülent Ecevit sanoi tänään olevansa varma siitä, ettei Öcalan saa turvapaikkaa mistään maasta.

Öcalan pidätettiin Roomassa marraskuussa Saksan antaman kansainvälisen pidätysmääräyksen nojalla. Italia on käynyt viikkojen ajan tiiviitä neuvotteluita löytääkseen maan, joka olisi valmis vastaanottamaan Öcalanin. Saksa ei pidätysmääräyksen antamisesta huolimatta ole pyytänyt luovutusta.

PKK:n johtaja oli poliisin vartioimana kotiarestissa marraskuun 20. päivästä joulukuun 16. saakka. Hän asui Rooman lähistöllä olevassa huvilassa eiliseen asti.
(STT-DPA-AFP-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.