Mainos

Kurdien vaellus jatkuu

Neljä kurdipakolaista kuoli, kun Kurdistanin demokraattisen puolueen KDP:n sissit tulittivat pakolaisia myöhään eilen lähellä Irakin ja Iranin rajaa, kertoivat rajan tuntumassa sijaitsevalla pakolaisleirillä olevat kurdit.

-Eilisiltana KDP:n miehet pyysivät ensin kauniisti meitä lähtemään takaisin kotiin, mutta kun ihmiset asettuivat vastahankaan, he alkoivat ampua ja tappoivat neljä ihmistä, kertoi eräs pakolaisista uutistoimisto Reuterille.

Iranin paikallisviranomaisten mukaan välikohtauksessa kuoli neljä ja haavoittui noin sata ihmistä, jotka kuljetettiin sairaaloihin Iranin puolelle. Iranin virallisen radion mukaan Irakin puolella sattuneeseen välikohtaukseen osallistui myös Irakin armeijan joukkoja.
-Valloitettuaan Penjwinin (KDP:n johtajan Massoud) Barzanin ja Irakin armeijan joukot siirtyivät kohti Iranin rajaa ja Bashmaqin aluetta. He avasivat tulen pakolaisjoukkoa kohti, jolloin useat saivat surmansa ja haavoittuivat, sanottiin radiolähetyksessä.
Kurdien mukaan noin 5 000 pakolaista kiirehti välikohtauksen jälkeen kohti rajanylityspaikkaa, joka kuitenkin oli jo suljettu.

Kurdeja liikkeellä jopa 200 000

Pelkästään Bashmaqissa tungeksi tänään 6 000 kurdia. Muilla raja-asemilla heitä arvioitiin olevan yhteensä noin 70 000. Iran on puolestaan ilmoittanut jopa 200 000 irakinkurdin lähteneen pakomatkalle.

Kurdit pakenevat KDP:n joukkoja, jotka ovat parin viime viikon aikana valloittaneet aiemmin Kurdistanin isänmaallisen unionin PUK:n hallintaan kuuluneita kaupunkeja ja alueita. KDP valtasi Irakin armeijan tukemana Arbilin kaupungin Pohjois-Irakissa noin puolitoista viikkoa sitten. Maanantaina KDP valtasi PUK:lta Sulaimaniyan, joka on suurin Irakin puolella sijaitseva kurdikaupunki.

Iran on ilmoittanut, ettei se ota vastaan ainoatakaan pakolaista, "jollei kyse ole hätätilasta", vaan auttaa Irakin puolella olevia kurdipakolaisia kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.