Mainos

Kuppaepidemian taltuttamiseksi tarvitaan kenttätyötä

Tartunta saadaan entistä useammin kotimaassa.

Kuppatartunnat ovat taas lisääntyneet.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on tänä vuonna todettu enemmän kuppatartuntoja kuin aiempina vuosina. Suuri osa tartunnoista on saatu ulkomailta, mutta myös kotimaasta saadut tartunnat ovat lisääntymässä, toteaa iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Useimmiten tartunnan saaneet ovat oireettomia, ja heidät on tavoitettu vain tehokkaan tartunnanjäljityksen avulla. Vastaavia kuppaepidemioita on todettu monissa Euroopan suurkaupungeissa.

Epidemian taltuttamiseksi tarvitaan Hiltunen-Backin mukaan nyt uusia keinoja. Hän ehdottaa Lääkärilehdessä yhdeksi keinoksi, että työntekijät jalkautuisivat kentälle tietoa jakamaan.

Varteenotettavana keinona hän pitää mahdollisuutta testaukseen myös varsinaisen terveydenhuollon ulkopuolella. Myös kampanjat nettisivustoilla voisivat levittää tietoa tilanteesta.

Kymmenen viime vuoden aikana kupasta on tehty 100-130 tartuntailmoitusta vuodessa. Erityisesti miesten välisessä seksissä saadut tartunnat ovat lisääntyneet selvästi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.