Mainos

Kuormittavat työolot eivät liity epäterveellisiin elintapoihin

Uuden väitöstutkimuksen mukaan työpaikoilla on kuitenkin tärkeä rooli terveyden edistämisessä.

Psykososiaalisilla työolosuhteilla ei ole mainittavaa yhteyttä keski-ikäisten kunta-alan työntekijöiden epäterveellisiin elintapoihin.

Uuden väitöstutkimuksen mukaan epäterveelliset elintavat ja lihavuus ovat keskeisten kroonisten tautien riskitekijöitä. Työolot voivat muuttaa terveyskäyttäytymistä, mutta aiemmat tutkimustulokset ovat olleet epäjohdonmukaisia ja osittain ristiriitaisia.

ETM Tea Lallukan väitöstutkimus osoittaa, että psykososiaaliset työolot kuten stressaava työ, työn vaatimukset ja vaikutusmahdollisuudet, työväsymys, ylityöt, työn ja perheen yhteensovittaminen ja sosiaalinen tuki eivät juuri liity työntekijöiden epäterveellisiin elintapoihin.

Kuormittavilla työoloilla havaittiin vain vähän ja epäjohdonmukaisia yhteyksiä tupakointiin, alkoholinkäyttöön, vapaa-ajan liikuntaan, ruokavalintoihin, painoon ja rintakipuoireisiin.

Ehkäisemällä työväsymystä voidaan kuitenkin jossain määrin edistää työssäolevan väestön terveyskäyttäytymistä, ehkäistä painonnousua ja vähentää oireilua kuten rintakipua. Lallukka muistuttaa, että työpaikat ovat kuitenkin terveyden edistämisen suhteen keskeisessä roolissa.

Tutkimus kohdistui Helsingin kaupungin henkilöstöön, ja siihen osallistui 8 960 työntekijää, jotka olivat iältään 40-60 -vuotiaita.

ETM Tea Lallukan väitöskirja "Associations among working conditions and behavioral risk factors - The Helsinki Health Study with International Comparisons" tarkastetaan perjantaina 1.2.2008 klo 12 Porthanian auditoriossa III, Yliopistonkatu 3.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.