Mainos

Kuorevedellä näyttely 30-luvun ilmavalokuvista.

1930-luvun jälkipuolisko oli nousun ja yleisen optimismin aikaa, kunnes sota vuosikymmenen lopulla katkaisi kehityksen.

Näyttelyn rakentajat


Legendaariset lentäjäveljekset Niilo, Valto ja Uuno Karhumäki ikuistivat nuo vuosikymmenen viimeiset kesät ainutlaatuisiksi ilmavalokuviksi - aikana, jolloin sekä lentäminen että valokuvaus olivat vielä harvinaisia harrastuksia ja liiketoimia.

Nyt Kuorevedellä rakennetaan näyttelyä Karhumäen veljesten, Valton, Niilon ja Uunon, ilmakuvista. Ilmakuvaus oli heille liiketoimintaa, mutta kiinnosti myös puolustusvoimia.

-Ilmavalokuvausta tietysti valvottiin. Meillä on 30-luvun luetteloita, joihin on kirjattu kuvauspaikkakunnat ja ajat ja niissä on monen kuvan kohdalla leimoja " Yleisesikunta on kieltänyt kuvan julkaisun". Kuviahan käytettiin postikortteina pääasiassa ja toinen tärkeä käyttömuoto olivat mainoskuvat, selvittää tutkija Helena Hänninen.

Kolmekymmenluvun loppu oli hyvää aikaa. Helsinki sai Stadionin ja Malmin lentokentän - Tampere ajanmukaisen linja-autoaseman. Tehtaat pyörivät, maaseutu kukoisti - elettiin viimeisiä onnellisia kesiä ennen sotia.

Näyttelyssä on esimerkiksi kuva Helsingin elokuiselta kauppatorilta - kaikki on vielä hyvin, tai niin ihmiset luulivat. Saksa ja Neuvostoliitto olivat kuitenkin jo salaa liittäneet Suomen Neuvostoliiton etupiiriin.

Karhumäkien arkistossa säilyivät myös kuvat rauhanteossa luovutetuista alueista. Aurinkoinen Viipuri - tai erityisesti Niilo Karhumäkeä kiinnostanut Petsamo.

Viimeisten onnellisten kesien kuvat ovat Kuorevedellä kesäkuun lopusta elokuun alkuun.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.