Kuorevedellä näyttely 30-luvun ilmavalokuvista.

1930-luvun jälkipuolisko oli nousun ja yleisen optimismin aikaa, kunnes sota vuosikymmenen lopulla katkaisi kehityksen.

Näyttelyn rakentajat


Legendaariset lentäjäveljekset Niilo, Valto ja Uuno Karhumäki ikuistivat nuo vuosikymmenen viimeiset kesät ainutlaatuisiksi ilmavalokuviksi - aikana, jolloin sekä lentäminen että valokuvaus olivat vielä harvinaisia harrastuksia ja liiketoimia.

Nyt Kuorevedellä rakennetaan näyttelyä Karhumäen veljesten, Valton, Niilon ja Uunon, ilmakuvista. Ilmakuvaus oli heille liiketoimintaa, mutta kiinnosti myös puolustusvoimia.

-Ilmavalokuvausta tietysti valvottiin. Meillä on 30-luvun luetteloita, joihin on kirjattu kuvauspaikkakunnat ja ajat ja niissä on monen kuvan kohdalla leimoja " Yleisesikunta on kieltänyt kuvan julkaisun". Kuviahan käytettiin postikortteina pääasiassa ja toinen tärkeä käyttömuoto olivat mainoskuvat, selvittää tutkija Helena Hänninen.

Kolmekymmenluvun loppu oli hyvää aikaa. Helsinki sai Stadionin ja Malmin lentokentän - Tampere ajanmukaisen linja-autoaseman. Tehtaat pyörivät, maaseutu kukoisti - elettiin viimeisiä onnellisia kesiä ennen sotia.

Näyttelyssä on esimerkiksi kuva Helsingin elokuiselta kauppatorilta - kaikki on vielä hyvin, tai niin ihmiset luulivat. Saksa ja Neuvostoliitto olivat kuitenkin jo salaa liittäneet Suomen Neuvostoliiton etupiiriin.

Karhumäkien arkistossa säilyivät myös kuvat rauhanteossa luovutetuista alueista. Aurinkoinen Viipuri - tai erityisesti Niilo Karhumäkeä kiinnostanut Petsamo.

Viimeisten onnellisten kesien kuvat ovat Kuorevedellä kesäkuun lopusta elokuun alkuun.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat