Mainos

Kuopiossa tutkitaan kännykkäsäteilyä

Kuopion yliopistossa aloitetaan uusi tutkimushanke, jossa selvitetään matkapuhelinten säteilyn mahdollisia syöpäriskejä. Hankkeessa on mukana myös kolme muuta eurooppalaista tutkimuslaitosta. EU on alustavasti myöntänyt sille rahoitusta lähes miljoona euroa.

Kuopion osuus summasta on yli puolet. Kuopion yliopiston ympäristötieteiden laitos koordinoi tutkimusta. Siinä selvitetään, voivatko puhelimen sähkömagneettiset kentät johtaa syöpään yhdessä eräiden kemikaalien kanssa, joiden tiedetään aiheuttavan syöpää. Yksinään heikot sähkömagneettiset kentät eivät näytä aiheuttavan syöpää.

Käytettävät kemikaalit ovat juomavedessä kloorauksen sivutuotteena syntyvä MX-yhdiste sekä rikkaruohojen torjunta-aine vinclozoliini. Torjunta-aineen osalta asiaa tutkitaan Italiassa. Projektin johtajan, professori Jukka Juutilaisen mukaan tähänastisten tutkimusten perusteella matkapuhelimen käyttöön ei todennäköisesti liity terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Muutamassa yksittäisessä tutkimuksessa on kuitenkin saatu toisensuuntaisia tuloksia. -Matkapuhelinten käyttäjien suuren ja jatkuvasti kasvavan määrän takia mahdolliset pienetkin terveysriskit on syytä selvittää huolellisesti, sanoi Juutilainen Kuopiossa tänään.

Tutkimus kestää 45 kuukautta. Siinä käytetään sekä koe-eläimiä että soluviljelmiä. Kuopion lisäksi tutkimusta tehdään Saksassa, Belgiassa ja Italiassa. Maailmalla ja myös Kuopion yliopistossa on meneillään muitakin tutkimuksia, joissa selvitetään matkapuhelinten mahdollisia terveyshaittoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.