Mainos

Kuopion yliopistossa kiistaa professorien nimitystavoista

Yliopistot täyttivät professorinvirkojaan kutsumenettelyllä hyvinkin yleisesti vielä 1990-luvun puolivälissä. Viime vuosina virat on yhä useammin pantu avoimeen hakuun.

Kuopion yliopistossa edelleen yli puolet viroista täytetään kuitenkin ilman hakua. Osa tutkijoista on sitä mieltä että kutsumenettelyä käytetään väärin.

Kuopion yliopiston professorinvirkojen täyttämisestä on nousemassa kiistaa. Keskustelua on pannut alulle tutkija Markku Myllykangas, joka on sitä mieltä, että virat pitäisi pääsääntöisesti julistaa avoimeen hakuun eikä kutsua niihin tiettyä henkilöä.

- Alunperinhän se tarkoitettiin, että sitä voidaan käyttää tämmöisissä hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa, jos nähdään että on esimerkiksi joku täysin ylivoimainen hakija, joka siihen haetaan taikka joissakin muissa tämmöisissä erityistilanteissa mutta niin kuin Kuopion yliopistossakin nähdään niin siitähän on tullut pitkälle vakiokäytäntö, Markku Myllykangas Kuopion yliopistosta kertoo.

Kuopion yliopistossa on viimeisten neljän vuoden aikana täytetty kutsumenettelyn avulla yli puolet professorinviroista. Koko maassa on samaan aikaan kutsuttu virkaan vain 15 % nimitetyistä.

Myllykangas epäilee, että kovin yleisenä kutsumenettely voi johtaa tason laskuun yliopistossa.

- Tietysti voihan kutsuttukin olla ihan pätevä tähän tehtävään, mutta siinä voi sitten myös päästä virkaan henkilö, joka muuten ei pääsisi. Tavallaan niin kuin keittiön kautta on ainoa mahdollisuus päästä professorin virkaan, Myllykangas kritisoi.

Yliopistolla ei tutkijan epäilyihin yhdytä. - Se ei ole mahdollista, koska sillä molemmissa hakumenettelyissä on se sama asiantuntijalausuntojen kautta haettava kiistaton pätevyysvaatimus, hallintojohtaja Päivi Nerg Kuopion yliopistosta kertoo.

Kuopion yliopiston hallintoviraston kanta on, että nimitykset ovat hallinnassa, vaikka tänäkin vuonna viroista julistetaan yleiseen hakuun alle puolet.

- Me käytetään kutsumenettelyä hyvin selväpiirteisesti silloin, kun meillä on määräaikaisia professorinimityksiä, meillä on lahjoitusprofessuuri tai sitten meillä on professuureja, joissa on ollut pitkään jo määräaikainen viranhoitaja, Nerg listaa

Kutsumenettelyä puolustetaan sen nopeudella. Ilmoitteluvaihteen poisjäänti säästää aikaa varsinkin kun täytetään määräaikaisia virkoja. Arvostelijoitten mielestä kutsumenettelyn yleisyys lamauttaa työilmapiiriä. Yhtä mieltä ollaan siitä, että professorin viran täyttämistä pitäisi yksinkertaistaa ja nopeuttaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.