Kuopiolla oma paikallinen ilmastostrategia

Suomi on sitoutunut kasvihuonekaasujen vähentämiseen hillitäkseen omalta osaltaan ilmaston lämpenemistä. Kasvihuonekaasuja syntyy mm. voimaloissa, teollisuudessa, liikenteessä ja kaatopaikoilla. Nelisenkymmentä kuntaa on mukana ympäristöministeriön ilmastonsuojelukampanjassa.

Kuopio on maan ensimmäisiä kuntia, jossa on laadittu oma paikallinen ilmastonsuojelustrategia. Siinä etsitään keinoja esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseen, eivätkä ne löydy kovin helposti.

Kuopiossa tuotetaan enemmän kasvihuonekaasuja asukasta kohti kuin muissa samankokoisissa kaupungeissa. Syynä on se, että energiantuotantoon käytetään pääasiassa turvetta, joka luokitellaan fossiiliseksi polttoaineeksi.

- Ratkaisevassa asemassa on kaupungin energiantuotantoyhtiön eli Kuopion Energian päävoimalaitoksen uudistamisaikataulu ja siihen liittyvät tekniset muutokset, joilla sitten pystyttäisi muuttamaan polttoainepohjaa ja sitä kautta vaikuttamaan näihin kasvihuonekaasupäästöihin, sanoo Kuopion kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Erkki Pärjälä.

Myös Oulussa painiskellaan samojen ongelmien kanssa. Maakaasua ei ole tarjolla kuten etelässä. Puun käyttö polttoaineena vaatisi kalliita muutoksia voimaloissa. Jätehuollossa kasvihuonekaasupäästöjä voidaan supistaa nopeammin. Kuopion kaatopaikoilta ne loppuvat jo ensi syksynä.
- Kuopiossa alkoi biojätteen erilliskeräily kesäkuun alusta. Se on iso asia. Toinen tärkeä asia on, että kaatopaikkakaasua tullaan hyödyntään nyt syksyn aikana energiana, kertoo Jätekukon toimitusjohtaja Arto Ryhänen.

Jätteen käyttämistä polttoaineena selvitetään myös Kuopion seudulla. Polttolaitos voisi toteutua reilun viiden vuoden kuluttua. Siellä pitää olla hyvät päästömittauslaitteet ja todella tiukat suodatinlaitteet.

Ilmastonsuojelussakin on lopulta kyse pienistä puroista ja myös yksittäisen kansalaisen valinnoista.

- Kyllähän meistä jokainen tekee omassa kotitaloudessaan ratkaisuja energiankulutuksesta hankkimalla kotitalouskoneita. Niillä voidaan vaikuttaa energiankulutukseen. Ja tietysti on huomioitava myös liikkumistottumukset, ympäristönsuojelutarkastaja Pärjälä toteaa.

Varsinkin Kuopion tapaisissa kasvukeskuksissa on todella otettava kaikki keinot käyttöön, sillä kansallisena tavoitteena on laskea kasvihuonekaasupäästöt vuoden 1990 tasolle vuoteen 2010 mennessä. Kuopiossa päästöjen uskotaan kuitenkin kasvavan ainakin siihen saakka.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 25.06.2003)

Lue myös:

    Uusimmat