Mainos

Kuomintang sai äänivyöryn Taiwanin parlamenttivaaleissa

Maan Kiinan-suhteiden arvellaan parantuvan, mikäli puolue selvityy voittajaksi myös maaliskuun presidentinvaaleissa. Presidentti Chen Shui-bianille vaalit olivat katkera epäonnistuminen.

Taiwanin kansallismielinen oppositiopuolue Kuomintang sai suurvoiton maassa pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Äänivyöry vahvisti puolueen pyrkimystä selviytyä voittajana myös maaliskuun presidentinvaaleissa, minkä arvellaan voivan kohentaa suhteita Kiinaan.

Sen sijaan presidentti Chen Shui-bianille vaalit olivat katkera epäonnistuminen. Chen myönsi puolueensa tappion jo ääntenlaskun loppusuoralla ja ilmoitti samalla jättävänsä paikkansa puolueen johdossa.

Lopullisen tuloksen mukaan läheisiä Kiinan-suhteita kannattava Kuomintang sai selvän enemmistön eli 81 paikkaa Taiwanin 113-jäseniseen parlamenttiin. Presidentin DPP-puolueen edustus jäi 27 paikan varaan.

- Olemme kiitollisia mutta myös huolissamme raskaasta taakasta, jonka voitto meille toi, sanoi Kuomintangin puheenjohtaja Wu Poh-hsiung tuloksen ratkettua.

Hän vakuutti, että puolue ei käytä valtaansa väärin, vaan tekee työtä Taiwanin vakauden puolesta.

Presidentti Chen esiintyi katuvaisena tappion hetkellä.

- Olen valmis ottamaan harteilleni kaiken vastuun. Olen hyvin pahoillani ja häpeissäni vaalituloksesta, hän sanoi lisäten jättävänsä oitis paikkansa puolueen johdossa.

Talous takkuaa

Hallituspuoluetta on arvosteltu laajasti siitä, että se on päästänyt Taiwanin talouskasvun tyrehtymään.

Lisäksi Chenin perhe ja lähimmät avustajat ovat viime aikoina ryvettyneet useissakin skandaaleissa, mikä on nakertanut vuonna 1986 perustetun puolueen uskottavuutta.

- Tämä on suurin tappiomme puolueen perustamisen jälkeen ja puheenjohtajana minun on otettava tästä vastuu, presidentti myönsi.

Uusi parlamentti on puolta pienempi kuin edellinen, 225-jäseninen kansanedustuslaitos. Supistuksen tarkoituksena on toiminnan tehostaminen ja kansanedustajien vastuun selkiyttäminen.

Kampanjaa leimasivat väittely talouden takkuamisen syistä ja palkkojen polkemisesta paikallaan, vaikka hinnat samaan aikaan ovat jatkaneet nousuaan.

- On selvää, että kansa ikävöi muutosta kärsittyään kahdeksan vuotta, riemuitsi Kuomintangin presidenttiehdokas ja ykkössuosikki Ma Ying-jeou.

(MTV3-STT–Reuters–AFP&nda )

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.