Mainos

"Kuolonuhreilta vältyttiin, koska myrskyvaroituksia noudatettiin"

Suomessa on varauduttu viime aikoina riehuneiden myrskyjen tapaisiin ilmiöihin melko hyvin. Pelastusylitarkastaja Taito Vainion mukaan hyvän viranomaisyhteistyön ansiosta voimavaroja osataan kohdentaa oikeille alueille.

Asta- ja Veera-myrskyt saivat aikaan paljon aineellisia tuhoja, mutta henkilövahingot ovat jääneet vähäisiksi. Kukaan ei ole viime aikojen myrskyissä menettänyt henkeään.

Vainion mukaan myrskyissä olisi ollut aineksia paljon vakavimpiinkin tuhoihin.

- Kysymys on näinkin laajasta myrskyrintamasta, joka siis koskettaa näin suurta osaa koko maasta. Kyllähän siinä on selvästi ollut olemassa riskejä paljon pahempaan. Näyttää siltä, että ihmiset ovat noudattaneen varoituksia erittäin hyvin. Sen takia kuolonuhreilta on vältytty.

Myrskytuhojen minimoimisessa tärkeintä Vainion mukaan on ennaltaehkäisy. Pelastustoimi saa säävaroituksia Ilmatieteen laitokselta, joiden perusteella voimavaroja osataan kohdistaa oikein.

- Tärkeintä on saada tieto tulevasta myrkystä asukkaille, joita myrsky koskee. Itse myrskyähän emme voi estää, voimme vain rajoittaa vahinkoja.

Paras suoja on sisätiloissa

Vainion mukaan sääilmiöihin varautumisessa on kuitenkin vielä parantamisen varaa. Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus ja Helsingin yliopiston seismologian laitos ovat parhaillaan rakentamassa varoitusjärjestelmää luonnononnettomuuksien varalle. Järjestelmä tulee käyttöön ensi vuonna, mutta tällä hetkellä sitä testataan. Järjestelmän avulla tieto luonnonkatastrofeista kiirii muun muassa viranomaisille nopeammin.

Tulevien myrskyjen varalta Vainio kehottaisi kuuntelemaan varoituksia ja suojautumaan sisätiloihin.

- Jos puita kaatuu rakennusten päälle, niin kyllä rakennukset sellaisen kestää. Kyllä ihmiset pääsääntöisesti ovat turvassa rakennusten sisällä.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Jenny Matikaisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.