Mainos

Kuolleita ruokkeja löytyi lisää

Lähes 150 lintua on kuollut toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Yhdeksi mahdollisuudeksi on esitetty levämyrkyt.

Itäiseltä Suomenlahdelta on löytynyt lisää kuolleita ruokkeja. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat löysivät eilen Kotkan edustalta 28 kuollutta lintua. Viikonloppuna kuoli ainakin 12 lintua Ruotsinpyhtään kahdesta yhdyskunnasta.

Menehtyneitä lintuja on löytynyt jo aiemmin Pernajan alueelta lähemmäs sata. Kuolleiden ruokkien kokonaismäärä on nyt siis yhteensä jo 140.

- Suurin osa löydetyistä linnuista ei ole ollut nälkiintyneen oloisia vaan ne ovat olleet hyväkuntoisia, suunnittelija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Alustavia tuloksia jo loppuviikosta?

Osa linnuista on lähetetty Elitarviketurvallisuusvirastoon Eviraan tutkittavaksi. Näytteille tehdään tutkimuksia muun muassa lintuinfluenssan varalta. Ensimmäisiä tutkimustuloksia saataneen loppuviikosta. Myrkkytutkimusten tuloksia joudutaan luultavasti odottamaan muutamia viikkoja.

- Lintuinfluenssatutkimus on tehty jo aiemmin muutamalle linnulle. Silloin taudista ei löytynyt todisteita. Nyt sama tutkimus tehdään 15-20 linnulle, limnologi Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Taustalla ehkä levämyrkyt

Suomenlahden seurantamatkalla oleva tutkimusalus Aranda ei tänään julkaistujen tietojen mukaan löytänyt levistä syytä Aspskärin alueelta Pernajasta löytyneiden kuolleiden ruokkien menehtymiselle. Aluksen alueelta keräämissä levänäytteissä ei ollut myrkyllisiä lajeja.

Tulokset eivät kuitenkaan sulje pois sitä, että lintukuolemien syynä voisivat olla levämyrkyt.

- Me emme tiedä tarkasti, mistä ruokit hakevat ravintonsa. Linnut saattavat lentää pitkiä matkoja Venäjän aluevesille asti ravinnonhakuun, Rusanen sanoo.

Joukkokuolemia havaittu aiemminkin

Arvailut siitä, että levämyrkyt voisivat olla kuolemien takana perustuvat ulkomailta saatuihin tietoihin. Tutkimuksissa on selvinnyt, että myrkkyjä on päässyt lintuihin ravintoketjun kautta.

Itäisellä Suomenlahdella on kuollut aiemminkin lintuja epäselvissä oloissa. Esimerkiksi vuonna 1992 alueella menehtyi noin tuhat ruokkia ja lapintiiraa. Tuolloinkin kuolinsyyksi epäiltiin levämyrkkyjä, mutta asiasta ei saatu varmuutta.

Pekka Rusanen ei uskalla arvioida tämänkertaisten lintukuolemien laajuutta. Seuraavaksi selvitetään, löytyykö kuolleita ruokkeja muualta.

- Ruokkiyhdyskuntia on myös Saaristomerellä ja Ahvenanmaalla. Tarkoituksena on lähettää ihmisiä katsomaan, onko kuolleita lintuja sielläkin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.