Mainos

"Kuolleet sielut" työllistävät kaupparekisteriä

Toimimattomia yrityksiä on poistumassa rekisteristä tuhansittain taas kesällä.

Tuhansia pieniä osakeyhtiöitä on poistumassa kaupparekisteristä kesällä, sillä niistä ei ole saatu elonmerkkejä aikoihin. Kaikkiaan yli kolmasosa rekisterissä nyt olevista osakeyhtiöistä on lopettanut toimintansa, mutta laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa siitä.

Kaupparekisteri pyrkii parhaillaan siivoamaan kirjoistaan yritykset, joiden toiminta on loppunut. Tämän vuoksi yli 15 000 osakeyhtiölle on hiljattain lähetetty kirje, jossa varoitetaan yrityksen poistuvan rekisteristä, jos se ei toimita tilinpäätösasiakirjojaan rekisteröitäväksi. Yritysten lista on myös julkaistu verkossa, Virallisessa lehdessä ja Kaupparekisterilehdessä.

-Lisää on tulossa. Nyt tähän kevään poistoon otimme nämä 15 000 yritystä, ja syksyllä tehdään uusi kierros, kertoo apulaisjohtaja Risto Hietanen patentti- ja rekisterihallituksesta, jonka alaisuudessa kaupparekisteri toimii.

Poisto-operaatio herätellyt yrityksiä

Jotta rekisteristä ei poistettaisi yrityksiä, jotka yhä pyörittävät liiketoimintaa mutteivät ole huolehtineet tilinpäätöstensä rekisteröinnistä, mukana on vain verottajan mukaan toimimattomia yrityksiä. Kovin suuria firmoja joukossa ei myöskään ole, sillä tällä kierroksella mukana on vain yrityksiä, joiden osakepääoma on alle 8000 euroa.

Hietasen mukaan kaupparekisterissä on tällä haavaa noin 500 000 yritystä, joista hiukan vajaat 200 000 on osakeyhtiöitä. Niistä taas arviolta 75 000 ei enää ole toiminnassa. Viime vuonna rekisteristä siivottiin kymmeniätuhansia yhtiöitä, kun lasketaan yhteen kaikki yhtiömuodot.

Hietanen ei uskalla arvioida, kuinka moni tilinpäätöstietonsa toimittamatta jättänyt yritys yhä toimii. Se kuitenkin tiedetään, että sen jälkeen kun rekisteriä ryhdyttiin siivoamaan aiempaa kovemmalla kädellä, tilinpäätöstietonsa toimittavien yritysten määrä on kasvanut tuhansilla.

-Olemme viime vuonna ja tänä vuonna tehneet tällaisia massiivisia poisto-operaatioita, ja minun käsitykseni on, että pelkästään jo näillä toimilla yhtiöt ovat ainakin jossain määrin heränneet, Hietanen arvioi.

Yrittäjät: Ei suuri ongelma

Järjestöpuolella Suomen Yrittäjillä ei ole käynnissä mitään erityisiä toimia yritysten herättelemiseksi. Viestintäpäällikkö Petri Niemisen mukaan byrokratiavelvollisuuksista huolehtimista pidetään kuitenkin esillä osana muuta jäsenyritysten koulutusta.

Niemisen tiedossa ei ole, että kovin merkittävä määrä toimivia yrityksiä laiminlöisi velvollisuuksiaan, eikä hän siksi pidä asiaa kovin suurena ongelmana. Hän kuitenkin myöntää, että toiminnan lopettaneiden yritysten roikkuminen rekistereissä sen sijaan on ongelma viranomaisille.

Nieminen arvioi, että poistettavista yrityksistä suuri osa on pöytälaatikkoyrityksiä, joita ei käytännössä ole olemassa. Lisäksi joukossa voi olla yrityksiä, jotka omistajat ovat jättäneet rekisteriin "varmuuden vuoksi", jos toimintaa vielä joskus jatkettaisiin. Kaupparekisterissä valmistellaan Hietasen mukaan parhaillaan sähköistä asiointia tilinpäätöstietojen toimittamisen helpottamiseksi, mutta vienee vielä pari vuotta ennen kuin järjestelmä on käytössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.