Mainos

Kuolemansairailla lapsilla rahastaneelle kova linnatuomio hovista

Helsingin hovioikeus on koventanut kuolemansairailla lapsilla rahastaneen miehen tuomiota. Hovioikeus määräsi Jari Arvi Antero Lepän vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi muun muassa törkeästä petoksesta.

Vuosina 2003-2007 puhelinkeräyksellä toteutettu huijaus on ollut poikkeuksellisen laaja. "Make a Wish" -keräykseen antoi rahaa jopa 30 000 henkilöä ja yritystä. Huijauspuheluita saattoi saada kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapalan mukaan jopa 300 000 suomalaista.

Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden aiemmin antama kahden vuoden seitsemän kuukauden vankeusrangaistus ei ollut riittävä suhteessa rikosten vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen. Leppä itse oli todennut joutuneensa rikosepäilyjen vuoksi kohtuuttoman julkisuuden kohteeksi ja sen vuoksi rangaistusta olisi hänen mielestään tullut lieventää.

Hovioikeus ei kuitenkaan löytänyt näyttöä siitä, että Leppää olisi kohdeltu asiattomasti tiedonvälityksen yhteydessä.

Lepän lisäksi myös yrityksen kirjanpitäjänä toiminut mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen vuodeksi avunannosta törkeään petokseen. Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, ettei mies ollut mukana toiminnassa, vaan ainoastaan Lepän alaisuudessa toiminut työntekijä. Hovioikeuden mukaan kirjanpitäjän on täytynyt olla tietoinen siitä, ettei tuotoista mene hyväntekeväisyyteen niin suurta osaa, kuin mitä lahjoittajille oli annettu ymmärtää. Lisäksi hän oli itse myös tienannut huijauksella.

Leppä tuomittiin korvaamaan valtiolle rikoksen tuottamana hyötynä yli 1,7 miljoonaa euroa. Korvaussumma aleni käräjäoikeuden määräämästä hieman. Myös kirjanpitäjä tuomittiin korvaamaan valtiolle rikoksella saamansa taloudellisen hyödyn, liki 90 000 euroa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.