Mainos

Kuolemaan johtanut ampuminen ei tuonut syytettä poliiseille

Piiritystilanteessa tapahtunut humppilalaismiehen kuolema ei johda syytteisiin. Kanta-Hämeen kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen kaikista kolmesta epäillystä poliisista. Hänen mukaansa virkavelvollisuuksien hoitamiselle ei löytynyt hankalissa oloissa lievempiä keinoja kuin ampuminen ylävartaloon.

Poliisi hälytettiin vuosi sitten helmikuussa ottamaan kiinni humppilalaismiestä, joka oli ampunut vierastaan luvattomalla käsiaseella nivusiin. Kun mies uhkasi ampua myös toista naapuriaan, poliisi vaati häntä entistä jämäkämmin luopumaan aseestaan. Virkavalta varoitti käyttävänsä tarvittaessa itse asetta.

Vuonna 1945 syntynyt mies oli vahvasti päihtynyt eikä vastannut kenttäjohtajan puheluihin. Kun piiritetty oli palaamassa naapuriasuntoon entistä aggressiivisempana, poliisi ampui häntä rintaan. Mies kuoli vammoihinsa matkalla sairaalaan.

Laukauksen ampunutta poliisia epäiltiin tutkinnassa kuolemantuottamuksesta, kenttäjohtajaa ja yleisjohtajaa lisäksi tuottamuksellisesta virkavirheestä. Kenttäjohtaja työskenteli Hämeenlinnassa ja yleisjohtaja Lahdessa, mutta kolmikolla oli puhelinyhteys noin kaksi tuntia kestäneen operaation ajan.

Uhrin veli ja sisar eivät esittäneet tutkinnassa mitään vaatimuksia.

Huono näkyvyys

Syyttäjä totesi omin silmin olosuhteet hankaliksi Humppilan kunnan vuokrarivitalon pihalla. Sama kävi ilmi myös keskusrikospoliisin jälkikäteisfilmauksesta.

Näkeminen oli iltahämärässä hankalaa varsinkin, kun asunnon ulkovalo oli rikki. Lauta-aidat estivät poliisikoiran käytön ja jalkoihin ampumisen. Etälamautinta ei kiinniottajilla ollut. Etäisyyskin olisi ollut liian suuri sen tai kaasuaseen käyttämiseen.

Myös kilven avulla lähestymistä harkittiin, mutta se olisi peittänyt vaarallisesti poliisin oman ampumalinjan.

Syyttäjä päätteli operaation sujuneen niin kuin rikoslaki, poliisilaki ja -asetus sekä sisäministeriön voimankäyttöohjeet edellyttävät. Tukiaseen käyttäjäksi määrätty poliisi oli koulutettu, ja hän toimi kenttäjohtajan selkeitten ohjeitten mukaisesti. Yleisjohtaja vahvisti määräykset.

(MTV3 - STT)

5.2.2009

6.2.2009

6.2.2009

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.