Mainos

Kuokkavieras-tapahtuman mielenosoittajat valtasivat talon

Itsenäisyyspäivän Kuokkavieras-tapahtumaan saapuneet mielenosoittajat ovat vallanneet talon Helsingin keskustassa.

Kuokkavieraat valloittivat talon

Itsenäisyyspäivän mielenilmaukset alkoivat Helsingin osalta, kun aktivistijoukko valtasi talon Hietalahdessa illan suussa. Arviolta sadan aktivistin joukko valtasi noin kello 17 vanhan puutalon, jotka sijaitsee Hietalahden kauppahallin lähellä.

Vallattu talo sijaitsee poliisin mukaan Hietalahdenkadun ja Kalevankadun kulmauksessa. Poliisi ei puuttunut valtaukseen perjantaina alkuillasta.

Aktivisti Ulla Karvonen kertoi, että vallatussa tilassa on järjestetty tavallaan rinnakkais- tai vaihtoehtotapahtuma itsenäisyyspäivän Kuokkavieras-mielenosoitukselle. Illan teemana oli yhteiskunnallinen lakko, jolla haluttiin kiinnittää huomiota ammattiyhdistysliikkeen kyvyttömyyteen ryhtyä yleislakkoon.

- Täällä on paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat kokeneet varsinaiset Kuokkavierasjuhlat jollain tapaa turhauttaviksi, Karvonen sanoo. Monet aikoivat osallistua kumpaankin tapahtumaan. Vallatussa tilassa järjestetään viikonlopun aikana muun muassa keskustelutilaisuuksia. Tilaan majoitetaan myös muilta paikkakunnilta tulevia kuokkavieraita.

Aktivisteja oli määrä kyyditä linja-autoilla Helsinkiin ainakin Lapista, Jyväskylästä ja Tampereelta.

Satoja kuokkavieraita

Huomenna odotetaan jälleen satoja kuokkavieraita linnan liepeille presidentin vastaanoton aikoihin. Helsingin poliisi on valmistautunut pitämään yllä järjestystä ja turvaamaan häiriöttömän liikenteen.

Mielenosoituksessa on aiempina vuosina sattunut vahingontekorikoksia, pahoinpitelyjä ja virkavallan väkivaltaista vastustamista. Poliisi arvioi, että ohikulkijat voivat kuitenkin liikkua alueella turvallisesti.

- Olisin sitä mieltä, että uteliaita sinne tulee joka tapauksessa katselemaan. Eivät kaikki välttämättä ole niitä mielenosoittajia tai sen aatteen ihmisiä, jotka siellä liikuskelevat, sanoo ylikomisario Teuvo Saikkonen Helsingin poliisista.

Kuokkavierastapahtumasta ei ollut vielä tänäänkään annettu mielenosoitusilmoitusta poliisille.

- Näyttää siltä, että järjestäjien vastuuta ei haluta ottaa. Tässä on niin monennäköistä joukkoa mukana, Saikkonen jatkaa.

Keskustelu heräsi

Ulla Karvonen arvioi, että Kuokkavieras-mielenosoituksen ansioihin kuuluu ainakin keskustelun herättäminen. Hän ei itse osallistu tapahtumaan.

- Mitä kovemmiksi otteet menevät, niin sitä enemmän haastattelupyyntöjä tulee, Karvonen sanoo.

Karvonen ei halua ottaa kantaa siihen, onko Kuokkavierasjuhlissa nähty ilkivalta tuomittavaa vai ei. Hän kertoo kuitenkin ymmärtävänsä mielenosoittajien motiivit.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 05.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.