Kuntotodistukset tulossa – miten taloyhtiöt reagoivat?

Alkanut vuosi tulee olemaan asunto-osakeyhtiöille poikkeuksellisen kiehtova ja haastava. Jo viime vuonna varsinkin putkiremontit monine uhkakuvineen ja erilaisine vaihtoehtoineen puhuttivat niin yhtiökokouksissa kuin epävirallisemmissakin yhteyksissä. Keskustelu kiinteistöjen kasvavista korjaustarpeista kiihtynee tänä vuonna.

"Korjausrakentaminen tulee lisääntymään paljon. Se tarkoittaa sitä, että korjausprosessin hallinnan on parannuttava ja siihen on kehitettävä kunnon työkalut", painottaa Kiinteistöhallinta SKH:n toimitusjohtaja Markku Kulomäki.

Prosessin hallinnan lisäksi niitä kaivataan yhtä paljon siihen, kuinka osakkeenomistajien tahto saadaan kartoitettua, kuuluviin ja siirrettyä korjaushankkeisiin.

"Asunto-osakeyhtiöissä pitää parantaa päätöksentekomekanismia ja -kykyä. Korjaustoimintaa on ohjannut näihin asti pääosin tekninen näkökulma – kuntokartoituksessa on todettu jonkin rakennusosan tulleen elinkaarensa päähän ja se on korjattava tai uusittava. Tästä teknisestä suorittamisesta olisi kuitenkin siirryttävä enenevään vuoropuheluun osakkeenomistajien kanssa."

Osakkaiden tahdon määrittämistä helpottamaan ja vauhdittamaan on valmisteilla taloyhtiön kuntotodistus. Se tulee kertomaan puolueettomalla ja havainnollisella tavalla, tähtiluokituksen avulla missä kunnossa kiinteistö on – niin teknisesti kuin taloudellisestikin.

"Ensin osakkaille syntyy käsitys siitä, missä kunnossa kiinteistö on nyt. Sen jälkeen heidän tulee päättää, missä kunnossa he haluavat sen olevan jatkossa. On varmaan selvää, että kaikki yhtiöt eivät halua – eivätkä tarvitsekaan – viittä tähteä. Riittää kun taloyhtiö on siinä kunnossa kuin osakkeenomistajat haluavat."

Kulomäki luettelee muutaman esimerkin: "Jossain omalla paikkakunnallaan erityisen halutussa arvokiinteistössä saatetaan suorittaa kaikki tunnistetut korjaustoimenpiteet, koska halutaan viisi tähteä käytännöllisesti katsoen jokaisesta todistuksen osasta. Toisaalla voi hyvinkin sijaita eräänlainen arkikiinteistö, jossa painostetaan tai panostetaan hyvään asumiseen. Siellä ovat tärkeitä tekijöitä asumisturvallisuus ja -viihtyvyys."

Kehitettävä kuntotodistus tulee olemaan vapaaehtoinen. Ensimmäisenä sen ottavat käyttöön luultavasti yhtiöt, jotka kokevat hyötyvänsä hyvästä todistuksesta. Muut seuraavat perässä, kun kiinteistöjen kunto alkaa vaikuttaa entistä enemmän asuntojen hintoihin ja arvoihin. Kuntotodistuksen rinnalla kulkee asuinkiinteistöjen korjaamisen ja perusparantamisen prosessin kehittäminen. Myös siinä tähdätään osakkaiden tahdon parempaan toteuttamiseen ja asukaslähtöiseen toimintatapaan.

"On kiinnitettävä paljon enemmän huomiota hankkeen alkuvaiheeseen: hallituksen ja yhtiön päätöksentekomekanismiin ja hankesuunnitteluun, jossa arvioidaan hankkeen kokonaisuutta", Kulomäki korostaa. "Silloin pitää kartoittaa ne kokonaisuudet, jotka voidaan yhdistää järkevästi."

Asukkaat arvioivat korjaushanketta lähinnä sen mukaan, miten viestittäminen toimi. Oliko häiriöitä, pysyttiinkö talousarviossa, tuliko yllätyksiä, oliko suunnittelu huolellista ja tiesivätkö asukkaat koko ajan, mitä talossa tehdään ja millä aikataululla?

"Varsinkin on tärkeää tietää, koska tullaan omaan asuntoon. Siellähän tehdään asioita, jotka vaikuttavat omaan asumiseen", Kulomäki miettii.

Tulevaisuudessa syntyy varmasti tilanteita, joissa yhden isännöitsijän vastuulla saattaa olla useita eri putkiremontteja tai vastaavia isoja hankkeita. Tällä hetkellä niitä on ehkä yksi tai enimmillään kaksi. Suoriutuvatko isännöitsijät tästä tehtävästä? Kulomäki vakuuttaa, että suoriutuvat.

"Toki se edellyttää runsaasti oman prosessiosaamisen kehittämistä. Isännöitsijän ylin tehtävähän on kokonaisuuksien hallinta myös korjaushankkeissa ja yhteistyö hallituksen kanssa. Lisäksi isännöitsijän tulee varmistaa, että asukkaat saavat hyvää palvelua, kiinteistön talous on kunnossa ja korjaushanke etenee suunnitellulla tavalla."

Kuntotodistuksen sekä asukaslähtöisen korjausrakentamisen ja perusparantamisen prosessikuvauksen yksityiskohtia hiotaan lähiviikkojen aikana. Tulemme kevääseen mennessä kertomaan lisää kuntotodistuksesta ja sen tekemisestä. Tulemme myös näyttämään, miten esimerkiksi putkiremontti toteutetaan osakkaiden tahtoa kunnioittaen ja asumisen arkea ymmärtäen.

(JKA 5.1.2007)

Lue myös:

    Uusimmat