Mainos

Kuntien yhdistymisavustuksia jaettu löyhäkätisesti

Tarkastusviraston ylitarkastajan mukaan nykyisten kokoisten porkkanoiden jako ei voi tulevaisuudessa jatkua.

Sisäministeriö on jakanut yhdistyville kunnille hankerahaa tietämättä tarpeeksi suunniteltujen hankkeiden sisällöstä. Kaikkia hankkeita ei ole toteutettu koskaan. Asia käy ilmi Valtiontalouden tarkastusviraston tutkimuksessa, jossa käytiin läpi kuntaliitoksia vuosilta 2003-2005.

Tarkastusvirasto kehottaakin sisäministeriötä tarkkailemaan rahojen käyttöä jatkossa tarkemmin.

- Sisäministeriö ei ole käytännössä valvonut tukien käyttöä. Sitä tulee valvoa olennaisesti tähän saakka tehtyä yksityiskohtaisemmin, virasto katsoo raportissaan.

Tarkastusviraston ylitarkastajan Esko Ollakan mukaan sisäministeriö on jo tehostamassa valvontaa. Ensi vuodesta alkaen puolet rahoista kilahtaa kunnan tilille vasta, kun hanke on saatu päätökseen.

Ollakka sanoo, ettei nykyisten kokoisten porkkanoiden jako voi silti tulevaisuudessa jatkua.

- On ihan selvää, ettei valtionkaan pussi pohjaton ole. Investointi- ja kehittämishankkeiden tuki on harkinnanvarainen eikä se ole yhtä suuri jatkossa yhdistyville kunnille, sanoo Ollakka.

600 miljoonaa yhdistymisiin?

Kunnille jaettiin yhdistymisavustuksia jo 1970-luvulla, mutta maksettavat summat ovat kasvaneet selvästi varsinkin vuodesta 2002 lähtien. Vuosina 2003-2006 kunnat saivat yhteensä reilut sata miljoonaa euroa, josta noin neljäsosa meni investointi- ja kehittämishankkeisiin. Yhdistymisiä oli kaikkiaan 14, ja kartalta hävisi 16 kuntaa.

Kuntien määrän on arvioitu vähenevän selvästi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tarkastusvirasto laskee, että määrän väheneminen sadalla maksaisi nykyrahoituksella valtiolle 600 miljoonaa euroa.

- Nähtävissä on merkittävä valtiontaloudellinen riski, koska näin suureen yhdistymisten määrään valtio ei ole varautunut, katsoo virasto.

Tarkastusvirasto suosittelee jakamaan tukia jatkossa niin, että se tukee kunta- ja palvelurakenneuudistusta. Ollakan mukaan hankkeet ovat olleet tähän asti investointipainotteisia, ja ne ovat tukeneet lähinnä olemassa olevia rakenteita.

Hankkeilta on myös edellytettävä selkeää sisältöä, kustannusarviota ja toteuttamissuunnitelmaa.

Jo hankerahansa saaneet kunnat voivat tarkastusviraston mielestä suunnata rahat uuteen kohteeseen, jos sisäministeriö antaa siihen luvan. Hankkeita ei tarvitse toteuttaa väkipakolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.